Sníh na poli

„Padá sníh!“ radoval se bytostný mužík a už pospíchal na pole, kde na něho čekala práce. Ale ještě než se do ní pustil, vysvětlil mi, co vlastně půjde dělat.

– – –

Dnes napadne hodně sněhu a to je dobře. Potřebujeme ho totiž k tomu, abychom půdu pročistili od všech nečistot, které se v ní a na ní usadily. Jsou to nečistoty, které vznikají přirozeně tím, jak půda během roku pracuje, ale jsou to i zbytky hutných útvarů vašich citů a myšlenek.

Půdu čistíme a osvěžujeme mnoha způsoby a sníh je jedním z nich. Sněhová pokrývka, která na zemi leží několik dní či týdnů, do sebe dokáže vtáhnout hodně nečistot. Na něco totiž nestačí obyčejný déšť – sníh totiž může působit déle a trochu hutněji.

Když se oteplí a sníh roztaje, kapičky vody nasáklé nečistoty odplaví a odnesou je na jiné místo, kde se mohou rozložit. I tento rozklad probíhá mnoha způsoby – například už během cesty do řeky či do podzemních vod, přímo v řece a samozřejmě také v mořích a oceánech.

Velmi dobrým materiálem k čištění vody je písek. Má dobrou schopnost rozrušovat vazby mezi jednotlivými prvky nečistot a tím nečisté útvary rozložit. Jakmile jím voda proteče, je už pročištěná.

Některé vazby se uvolňují třeba i při změně skupenství, tedy například při vypařování vody. A jiné vazby mohou zaniknout ve větru – o to se postarají vzdušní bytostní. Potom už se může voda znovu nashromáždit a vrátit se k nám na zem. Nejprve proteče skrz půdu, horniny atd., aby nabrala živiny a životadárnou sílu, a pak už může celý koloběh přivádění živin a odvádění nečistot začít znovu.

Letošní zima byla velmi proměnlivá. Často nasněžilo a za pár dní přišla obleva…

Ano, letos jsme museli půdu pročišťovat velmi intenzivně. Proto jsme potřebovali stále nový sníh. Aby však mohl naplno působit a sát do sebe hutné nečistoty, musel nejprve ten předchozí roztát a odvést to, co dokázal pohltit on. Na jaře pak bude půda připravená k tomu, aby mohla přijmout sílu a dávat ji rostlinám.

Všechny nečistoty se ale tak, jak jsi popisoval, nestihnou rozrušit, takže ani dešťová voda není úplně čistá…

To je pravda. To proto, že jste vodu otrávili. Podstatou velké většiny vaší chemie je totiž spojování prvků takovým způsobem, který neměl být. Vznikají tak látky a materiály, které nejen že mají nepěkné vyzařování, ale také se velmi špatně rozkládají.

– – –

Knihu „Vzkazy bytostných III“ si můžete objednat v našem elektronickém obchodě.

Martin Kunetka, Za branami