Služba

Pojem „služba“ vyvoláva v človeku pocit zodpovednosti. Žiaľ, len pocit. Ale tento pojem sa prihovára k tomu hlavnému, k citu. Pojem „služba“ preto nie je možné vystihnúť slovami, je možné ho iba cítiť. Práve preto sa každý snaží nájsť pre tento pojem nejaké vysvetlenie, čím ho stŕha do pozemského.

Ťažko je povedať, čo služba je. Omnoho ľahšie je povedať, čo služba nie je.

Ako základ pre citové pochopenie je nutné prežiť a tým precítiť pojem „odovzdanie sa“. Je to prežitie toho známeho vzdania sa seba samého, straty vlastného „ja“. Je to tak vytúžené „nájdenie Zoroastra“.

Len ten, kto sa dokáže vzdať vlastného „ja“, smie nájsť svoje miesto a tým precítiť, čo je služba.

Služba je niečo, čo presahuje všetko pozemské. Je s ňou spojených i mnoho pozemských úloh, ale minimálne dvakrát toľko úloh duchovných. Služba je to, k čomu ste sa zaviazali pred oltárom Pána, slúžiť vo všetkých premenách svojho bytia.

Hľadáte všetky možné i nemožné pozemské úlohy, aby ste podľa svojho názoru našli úlohu. Chytáte sa každej hrubohmotnej práce a myslíte si, že tým slúžite Bohu. Nie, nie je to tak! Posluhujete len sami sebe, a to najmä preto, aby si vás všimli iní a aby ste boli v ich očiach „tí dobrí“.

Je to presný opak toho, čo služba v skutočnosti je. Ani jeden z vás sa nedokázal zbaviť vlastného „ja“, preto ani nedokázal nájsť svoju skutočnú úlohu v službe.

Strhnite si konečne pokrytecké masky z tvárí a zamyslite sa. Čím slúžite Bohu keď upratujete, keď otvárate a zatvárate dvere, keď predávate knihy či keď hovoríte o Slove!?

Vo všetkom hľadáte len sami seba namiesto toho, aby ste vo všetkom hľadali Vôľu toho, komu máte slúžiť! Prvoradým predpokladom pre nájdenie tejto úlohy je skutočné žitie Slova a nielen hovorenie o ňom. Skutočné žitie Slova je prvý, ten najdôležitejší krok k tomu, aby ste sa stratili sami sebe, a tak aby ste našli svoju skutočnú úlohu!

To je prvý krok k precíteniu slova „služba“. Ak to dokážete vykonať, všetko ostatné bude pre vás ľahké.

Z knihy Pre ľudí