Pád ženy či muža?

Had ponúkol: „Zjedz plod tohto stromu a určite neumrieš a budeš múdrejší než Boh!“ A žena vzala, ochutnala a ponúkla i muža. Muž vzal a jedol jablko s ňou. A tak bola žena prvá, ktorá padla, a muž bol prvý, ktorý ju nasledoval.

Uplynuli stáročia, tisícročia. Muž sa vždy bil do pŕs: „Ty si prvá vzala, ty si prvá padla, ty si vinná, žena!“ A tak padal hlbšie než tá, ktorá padla prvá. Zotročil ženu a urobil si z nej slúžku a otrokyňu. Žena sa stala len predmetom a vecou, ktorej keď sa chceli rodičia zbaviť, tak museli ešte zaplatiť takzvané veno! Stala sa predmetom a vecou, pomocou ktorej králi spájali územie, keď podľa jej majetku si sami vyberali územia, ktoré neskôr pripojili ku svojej ríši.

Aby žena nevidela, kam je zatiahnutá, ovešali na ňu farebné sklíčka. Básnici spievali ódy o láske. Maliari maľovali cnostné madony. Zlatníci tepali prstene. A žena nevidela, že tie básne boli ospevovaním lásky otrokyne k mužovi. Nevidela, že madona plače, lebo obrazy vyzdvihovali iba zvieracie pudy, materstvo. A žena nevidela, že prstene sú okovy, ktoré ju naveky prikovali ako poslušnú väzenkyňu⁠⁠ … k posteli jej muža.

Tých niekoľko, ktoré sa tomuto vzopreli, hneď všetci označili za nemravné a spustnuté ženy. Tak sa stalo so všetkými, ktoré si chceli uchovať vlastnú dôstojnosť. Boli ohovárané a hanobené, hoci vo svojom vnútri boli čisté. Muži sa nechceli vzdať svojich vlastných otrokýň, preto potierali všetky iné ženy, ktoré ohrozovali ich vlastné pohodlie a nemravnosť. Tak bol dovŕšený pád žien do hriechu. Veď muž bol predsa svätý!

Z tohto bludného kruhu sa však musí povzniesť prvá žena, lebo ona to bola, ktorá pred miliónmi rokov prvá padla. Potom ju ako prvý opäť bude nasledovať muž. Dobrovoľne sa však svojej otrokyne nevzdá. Tak to robil po tisícročia.

Bude to ešte ťažký boj na tejto Zemi, kým sa to podarí, lebo najväčšou biedou je to, že tie, ktoré ako víťazky nad sebou samými už mali stáť pred celým ľudstvom, dnes ešte stále stoja v porobe.

Opäť k vám musí byť volané: „Musíte sa zmeniť v sebe! Musíte zmeniť všetko, čo je nesprávne! A ako prvý krok sa musíte zmeniť vy, ženy, lebo na tejto zmene stojí všetko ostatné!“

Z knihy Pre ľudí