Kastelánka jeho veličenstva (97. pokračovanie)

„Pamätáš sa, ako sme sa spolu učili? Keď môj otec zistil, že sa chodím k vám učiť a že naozaj viem omnoho lepšie jazyky aj matematiku než moji bratranci, na ktorých vedomosti boli ich otcovia pyšní, dovolil mi naďalej chodiť k vám. Lenže málokedy si odpustil poznámky na tvojho otca. Je to vraj idealistický hlupák, ktorý sa kvôli svojím hlúpym názorom nedožije ani len dospelosti svojich synov. Mal by sa otáčať tak ako Bořek, ináč ho niekto zabije, lebo ľuďom pravda nikdy nevyhovovala a ani nevyhovuje. Raz som to nevydržala a priamo od pľúc som mu povedala, že je to ten najlepší človek na svete a Bořek by sa mal hanbiť, že svoje názory upravuje podľa názorov silnejších a poklonkuje tým najväčším zločincom.
Otec bol najprv prekvapený a potom sa rozkričal – tak ty chodíš k farárovcom kvôli starému a nie kvôli mladému! Pekné! Aj mater spomínala, že si u nich nocovala. Keby som bol vtedy doma, dám ťa natiahnuť na dereš a zbičovať! Hanbi sa, beháš za chlapmi ako … a potom to už boli iba nadávky. Nakoniec mi zakázal chodiť k vám. Ak sa pamätáš, stretávali sme sa v lese. Lenže aj to mu niekto povedal a bolo z toho zle. Dal ma zavrieť do izby a nikam ma nepustil.
Na druhý deň prišla za ním návšteva. Bořek ma pustil z izby a prikázal mi, že mám robiť jednému z nich spoločníčku. Tí chlapi boli opití a miestnosť vyzerala ako chliev. Posadil ma na lavicu vedľa jedného opilca. Bol to vraj Kazimírov pobočník. Lenže chlap si ku mne začal dovoľovať, tak som mu vyťala zaucho až spadol z lavice. Otec to videl a dal ma odviesť. Sluhovi prikázal, aby ma priviazal o lavicu a zbičoval. Osobne na to dohliadal. Celý zbytok návštevy som si liečila dorezaný chrbát. Chodila za mnou tvoja mama a ošetrovala ma.
Keď som mala chrbát zahojený, prišla Bořkovi ďalšia návšteva a on ma znovu vsotil do hodovnej siene. Chlap, ktorému som mala robiť spoločníčku driemal na stole. Pokúsila som sa obkročiť lavicu a potichu ujsť. Lenže chlap sa zobudil a chytil ma za nohu. Z celej sily som do neho kopla. Preletel cez lavicu a rozprestrel sa na zemi. Ušla som. Lenže Bořek sa o tom dozvedel a znovu ma nechal zbičovať. Tentoraz bez šiat. Bolo to ešte horšie než prvý raz a tvoja mama ma ošetrovala omnoho dlhšie.
Prišla tretia návšteva a Bořek ma chcel znovu poslať ku svojim hosťom. Povedala som mu, že ma môže dať znovu zbičovať, ale k tým ožratým prasatám nejdem. Dal a znovu bez šiat. Strašne som sa hanbila a želala som si, aby som bola kdesi preč. Čiastočne sa mi to podarilo. Skôr ako mi dopadol na chrbát prvý úder, omdlela som. Otec sa zľakol a nechal ma preniesť do izby.
S ďalšou návštevou priviedol aj mnícha. Vraj som diablom posadnutá, lebo mi pomáha znášať bolesť a nectím si svojich rodičov. Mních mal toho diabla zo mňa vyhnať. Prikázal mi, aby som stála iba v spodnici v izbe, on okolo mňa tancoval, kadečo si mrmlal a lial na mňa vedrá svätenej vody. A pritom si popásal oči na mojej nahote. Hlupák!
Lenže nepomohli ani vedrá svätenej vody, ani jeho poskakovanie, ani dereš, ani bič. Zaťala som sa. Už som nemala čo stratiť. Ak som bola ochotná dovtedy poslúchnuť aspoň v niečom, teraz som neurobila nič, čo mi prikázali. Otec ma väznil a nevedel, čo má so mnou urobiť. Medzitým prišiel tvoj otec a pýtal ma pre teba za ženu. Lenže Bořek sa mu vysmial a odmietol ho. Mňa sa nepýtal. Dozvedela som sa o tom od slúžky, ktorá mi nosila jedlo.
Raz ma dal priviesť z môjho väzenia, aby mi oznámil, že má pre mňa ženícha. Myslela som si, že ma vydá za teba, lenže on mi ponúkal jedného z tých odkundesov, čo za ním chodili. Odmietla som. Povedal, že ma vydá nasilu. Vysmiala som sa mu a povedala som, že mu tou svadbou urobím takú hanbu, že o ňom budú všetci rozprávať až do jeho smrti.
Nazlostil sa. Behal po komnate a vykrikoval, že ma potrestá tak, že na to nezabudnem. Znovu som sa mu vysmiala, či ma dá znovu k slúžkam vykonávať hrubú prácu ako doteraz, alebo ma dá znovu zbičovať, alebo pošle ku mne nejakého smilného blázna, ktorý bude zo mňa vyháňať diabla.
Bořek zúril. Kričal, že ma zabije a že som nevďačné šteňa. Znovu som sa mu vysmiala. Povedala som mu, že mi smelo môže nasypať do pohára z tých jeho jedov, ktoré robí. Sú veľmi kvalitné, lebo už veľa ľudí vďaka nim umrelo.
Zrazu Bořek zo zlosti vytriezvel. – Tak ty chceš jed? A aký? – spýtal sa ma. Vybrala som si taký, ktorý zabíja okamžite. Bořek zobral pohár, niečo doň nasypal, zalial to vodou a podal mi ho. Zobrala som si ho a na dúšok som ho vypila. Lenže nič sa nedialo. Žila som ďalej.
Keď som sa spamätala začala som kričať: – Takže je to pravda, ty si príliš zbabelý na to, aby si niekoho otrávil! Za teba trávia iní! Ty len tie svinstvá miešaš! Nedoprial si mi ani poriadnu smrť! Bola by lepšia ako to peklo, ktoré tu mám, otec! – s pohŕdaním som vyšla a poriadne som treskla dvermi. Išla som do izby a čakala som, kedy cvakne zámok. Lenže necvakol ani vtedy, ani po celú noc a ráno som tiež nebola zamknutá.
Pred obedom prišiel za mnou Bořek Povedal mi, že sa ma zbaví, ale nie smrťou. Spýtala som sa ho, či ma vydá za teba. Vraj nie. Že mne sa nepáči jeho ženích a jemu môj. Že sa rozhodol darovať ma následníkovi Václavovi. Pomyslela som si, že to asi nebude zlé. Bořek totiž princa neznášal tak ako neznášal tvojho otca. Tak som sa dostala do Prahy …“
„A v Prahe?“ nesmelo sa spýtal Řehoř.
„Keď som spoznala Václava, teda Karla, bola som veľmi sklamaná. Bol zhýčkaný a rozmaznaný. Pripadalo mi to, že som sa dostala z blata do kaluže. Začala som robiť všetko pre to, aby ma vyhnal. Lenže Karol zistil, že sa chcem dostať z dvora a že je za tým iný muž. Nepustil ma a sám sa začal meniť k lepšiemu. Uverila som mu a zostala som.“
„Prečo ste nám to rozprávali?“ opýtal sa Barca.
„Pretože vďaka vášmu chvastaniu ma chcú ďalší šľachtici uniesť! Musíte to napraviť. Ja nemám toľko času, aby som ho s radosťou trávila v ďalšom zajatí.“
„Ako to mám urobiť?“
„Je mi jedno, ako to urobíte. Môj priateľ Řehoř vám pomôže.“
Řehoř prikývol a obaja muži vyšli.
Barca chybu napravil. Od tej chvíle sa zmenil. V Beátinej prítomnosti z neho razom opadla všetka pýcha aj bezočivosť. Kým bol vedľa nej, čoraz viac sa začal podobať tomu krajšiemu obrazu.

Pokračovanie o týždeň…

Tlačenú verziu si môžete objednať v našom e-shope.
Elektronickú verziu si môžete objedať vo vydavateľstve MEA2000.

Predchádzajúca časť…