Natália (90. pokračovanie)

„Och, Gerd, veľmi sa bojím!“ šepla Natália Gerdovi do ucha keď čakali v predsieni cisárskej pracovne na audienciu.
„Ó, a ktože to doma tvrdil, že sa ani cisára nebojí?“ uštipačne sa jej opýtal.
„Aby ste vedeli, to bola pravda, lebo doma som sa ho vôbec nebála!“
„No tak buďte taká odvážna aj teraz. Mimochodom, aby ste nezabudli, aj cisár je iba človek. Nezabudnite na to, keď sa s ním budete rozprávať.“
„Dobrá rada nad zlato. Srdečná vďaka,“ povzdychla si.
Vtedy sa otvorili dvere a c. k. pobočník zavolal:
„Jeho milosť knieža von Hohenheim a pani barónka von Görlitz.“
„Tak poďme,“ povedal Gerd a usmial sa na Natáliu. „Budem neustále pri vás. Nejako to zvládneme, nebojte sa. Nezabudnite hneď z príchodu podarovať jeho milosti ten obraz.“
„Ďakujem vám, skoro som ho zabudla tu.“
„Pani barónka, knieža mi písal o nejakej novej učebnici, ktorú by ste chceli zaradiť do vyučovania,“ začal cisár, keď ich hneď po vstupe usadil okolo malého stolíka.
„Och, áno, vaša cisárska milosť. Myslím si, že je to veľmi potrebná učebnica. Táto kniha sa týka hlavne pestovania hygieny a čistoty v živote bežného človeka. Nie som si celkom istá, či vaša milosť pozná práve kraj, v ktorom som vyrastala. Je to, žiaľ, najzaostalejšia časť Rakúsko-Uhorska a ľudia veľmi podceňujú základné zásady hygieny práve pri základných potrebách ľudského tela.
Vaša cisárska milosť iste veľmi dobre vie, že najväčšie zhubné epidémie vznikli práve z nečistoty. Mnohí slávni lekári sa odvolávajú práve na túto okolnosť pri veľkom počte práve zbytočných úmrtí…“ a Natália pokračovala vymenovaním všetkých známych lekárskych osobností a ich názorov, ktoré jej Josef pospomínal a posledné dni pred odchodom ju to veľmi tvrdo aj skúšal. Jej monológ trval asi štvrťhodinu.
„Pani barónka, tú knihu ste napísali vy?“ opýtal sa cisár keď si prezeral rukopis s obrázkami v nemčine.
„Nie celú, vaša cisárska milosť. Myšlienka bola síce moja, ale väčšiu časť knihy napísal môj švagor, doktor medicíny, barón Josef von Görlitz. Tie ilustrácie ku knihe som si dovolila podľa jeho pokynov vyhotoviť ja,“ usmiala sa.
„Rukopis si musíme ešte podrobne preštudovať. Dnes by sme si vás, pani barónka a pán knieža, dovolili pozvať na cisársky obed,“ cisár vstal a ukončil audienciu.

Pokračovanie o týždeň…

Tlačenú verziu si môžete objednať v našom e-shope.
Elektronickú verziu si môžete objedať vo vydavateľstve MEA2000.

Predchádzajúca časť…