Kastelánka jeho veličenstva (89. pokračovanie)

Prišiel deň Jánovho odchodu. Stál práve vedľa svojho koňa a chystal sa naň nasadnúť. Prišla k nemu Beáta. Kráľ ju objal a zašepkal jej do ucha:
„Budem ťa čakať pri mestskej bráne. Dám zastaviť sprievod, urobíme trošku zmätku a ty sa pridáš ku nám.“
„Keď už budem v tvojom sprievode, trikrát hvizdnem na prstoch. Neboj sa, nezabudla som. Budem sa ponáhľať. Ale aj tak, prezlečenie a odstrihnutie vlasov nejaký čas trvá.“
„Počkám na teba, aj keby to malo trvať do rána.“
Vrátila sa späť do hradu. Keď prechádzala okolo Karla, neodpustil si uštipačnú poznámku:
„Tak on už odchádza a ty zostávaš.“
„Zostávam, ale nie pre teba!“ odsekla mu.
„Naozaj?“ opýtal sa bezočivo a priblížil sa ku nej. Ona však nečakala a ušla do svojich komnát. Zahasprovala dvere a rýchlo sa vyzliekla. Odstrihla si vlasy, obliekla si mužský odev a na záver si pred zrkadlom nalepila fúzy a briadku, ktorú si už predtým zhotovila z odstrihnutého prameňa vlasov. Rýchlo po sebe spratala veci, ktoré ju mohli prezradiť a vyšla zo svojej izby tajnou chodbou, ktorú jej Ján pred niekoľkými dňami pomohol objaviť. Chodba viedla na nádvorie. Neďaleko bola ohrada, v ktorej sa pásli kone. Hvizdla a jej kôň pricválal ku nej. Vedľa plota mala pripravené sedlo. Prehodila ho koňovi na chrbát, zaistila a vysadla. Stráže pri bráne ju nepoznali. Na sedle bol erb francúzskeho kráľa a tak si mysleli, že je to nejaký opozdilec z kráľovho sprievodu, ktorý sa dlhšie lúčil s frajerkou.
Pri mestskej bráne už sprievod stál. Kráľovi prišlo náhle nevoľno. Ale keď v tom šume hlasov zazneli tri hvizdy, kráľovi sa polepšilo a mohol pokračovať ďalej.

Karol zistil až v podvečer ďalšieho dňa, že Beáta na hrade nie je. A nebola ani doma. Stráže ju nevideli a prisahali, že von z mesta nevyšla. Až dva týždne po jej odchode dostal Arnošt list, v ktorom mu pripomenula, že sa má postarať o starších synov a že mladšie deti si zobrala so sebou. A že dúfa, že ho do konca svojho života neuvidí.

Pokračovanie o týždeň…

Tlačenú verziu si môžete objednať v našom e-shope.
Elektronickú verziu si môžete objedať vo vydavateľstve MEA2000.

Predchádzajúca časť…