Natália (51. pokračovanie)

Medzitým sa riaditeľ vrátil medzi hostí a všade sa sťažoval na knieža, aké má móresy. Keď rozhorčene rozprával o svojom odvolaní, všetci mu to v hĺbke duše priali, pretože ho veľmi dobre poznali a tiež sa ho báli. I on patril medzi tých, ktorí veľmi radi dali pocítiť svoju moc.
Farár, ktorému sa riaditeľ tiež vysťažoval, vyhľadal Gerda a servilne sa mu prihovoril:
„Vzácne knieža, som poctený, že budem môcť vyučovať katechizmus aj mladé dámy v novom dievčenskom lýceu,“ začal zdanlivo nevinne.
Natália za jeho chrbtom prevrátila oči a pomyslela si svoje o starom smilníkovi.
„Dobre že ste prišli. Práve som vám chcel oznámiť, že z rozhodnutia jeho eminencie viedenského arcibiskupa, pod ktorého spadá i vaša farnosť, sa ujme vyučovania katechizmu mladý kňaz zo susednej farnosti. Nemôžeme predsa pripustiť, aby mladé dámy vychovával niekto, kto má nemanželské deti. Uvažovali sme, že novému katechétovi pridelíme vyučovanie i na chlapčenských gymnáziách. Môj priateľ, viedenský arcibiskup, ma už o tom telefonicky vyrozumel. Čakáme teraz iba na písomné potvrdenie.
Pokiaľ ma informoval, budete v budúcnosti zastávať miesto dedinského kňaza vo farnosti, odkiaľ príde nový dekan tejto farnosti. Starý dekan odíde do Ríma, kde bude vysvätený za biskupa. a vy sa akosi za jeho nástupcu nehodíte.“
Kňazovi sa zatmelo pred očami a podlomili sa mu kolená. Nakoniec ho museli odviezť do nemocnice, kde aj modrofúz umieral na porážku. Bol to práve tento kňaz, ktorý tomuto mužovi poradil, ako sa dá zbaviť neželaného dieťaťa. Sám totiž mal v tom skúsenosti ešte zo štúdií, keď mal pomer s mladým dievčaťom, ktoré po takejto skúsenosti radšej vstúpilo do kláštora.

Po vybavení týchto nepríjemných záležitostí pri záhradnom pohostení Johann s Gerdom na chvíľku opustili spoločnosť lebo odprevadili Natáliu do domu, aby sa prezliekla. Netrvalo dlho a obaja gavalieri ju priviedli späť. Natália mala na sebe najkrajšiu róbu – ružovkastú a na krku prekrásny rubínový náhrdelník.
Slova sa ujal domáci pán:
„Vážené dámy, vážení páni, dovolím si vás teraz láskavo pozvať späť do siene, kde ste pred niekoľkými hodinami mohli vidieť vystavené obrazy. Teraz je tam všetko pripravené na ples. Buďte takí láskaví a nasledujte ma!“
Hostia, najmä dámy, dávali najavo nahlas svoj údiv a všetci prítomní prešli podľa vzoru svojich hostiteľov dovnútra. Natálii opäť obaja gavalieri ponúkli ramená a obaja ju odprevadili až do tanečnej siene.
Gerd ako jedno z mnohých prekvapení priviedol tiež hudobníkov z Viedne. Tí už čakali pripravení na to, kým hostia vojdú. Vo vnútri sa opäť Johann ujal slova:
„Vážené dámy, vážení páni, dnešný ples otvorí tancom moja drahá manželka s jeho milosťou kniežaťom von Hohenheim. Po úvodnom tanci sa môžete láskavo pripojiť aj vy.“
Potom dal pokyn hudobníkom a tí začali hrať krásne valčíky. Gerd s Natáliou tancovali spolu. Johann sa ujal role hostiteľa a pousádzal hostí okolo pripravených stolov. Dbal, aby pri jednom stole sedeli spolu takí ľudia, ktorí sa väčšinou neznášali. Bola to jedna z myšlienok Gerdovej mamy. Aj tento plán sa stretol s predpokladaným úspechom – tanečná plocha bola neustále plná. Konečne si užili aj dámy miestnych zbohatlíkov, ktoré obvykle vôbec netancovali, lebo ich muži ich nikam nebrali, alebo ak ich aj zobrali, tak išli spolu hrať karty a na ženy vôbec nemysleli. Niektoré už mali zvážené, ako svojich mužov poriadne oberú o peniaze a dajú si ušiť, tak isto ako Natália, troje šaty.

Pokračovanie o týždeň…

Tlačenú verziu si môžete objednať v našom e-shope.
Elektronickú verziu si môžete objedať vo vydavateľstve MEA2000.

Predchádzajúca časť…