Očista temných míst

Na této Zemi jsou místa, na kterých se dělo bezpráví, například místa, kterými prošlo válečné běsnění. Jsou to místa zatížená zlem způsobeným lidmi. O některých se ví, některé události upadly v zapomnění. K jiným se lidé raději ani nehlásí, nechtějí o nich mluvit nebo je dokonce popírají. Tak, jako lidé za druhé světové války nevěřili, že existují vyhlazovací koncentrační tábory.

Některá místa jsou alespoň trochu zahojená účastí přeživších a veřejnosti, která na tato místa a na oběti těchto zločinů nezapomněla a jako memento se je snaží připomínat i dalším generacím. Jsou však i místa, které působí jako staré neléčené vředy, k nimž se nikdo nehlásí a nechce je ani vidět natož svou účastí hojit. Bývá to většinou tenkrát, když zločiny spáchali občané vlastního národa. Před tím lidé zavírají oči nebo hledají vysvětlení, proč se tak muselo stát. V neochotě přiznat celou pravdu se raději vymlouvají na to, že za zločiny spáchané příslušníky vlastního národa může druhá strana, protože ona si začala, ona udělala to či ono… Ale takový přístup není lékem, který by mohl vřed zahojit!

Co tedy pomůže? Pohled zpříma do tváře nepříjemné, bolestné pravdě je skalpelem, který oddělí shnilé od zdravého. Očistné je zlo pojmenovat a vytáhnout ho tak na světlo. Skrýváním a tolerováním zlo jen roste, na světle se mu nedaří. A potom přichází láskyplná účast s oběťmi, které musely vytrpět tolik hrůz, bolesti a ponížení, Láska pomůže rány zahojit.

Zlo je zlem, nenávist plodí další nenávist. Zastavte v sobě tuto lavinu a pomáhejte ji zastavit i ve svém okolí. Svým vnitřním postojem i tím, jak žijete a co konáte, co šíříte do světa. Stavíte tak mosty pro bojovníky ze Světla, kteří očišťují vaši nemocnou Zemi.

Hledejte pravdu o tom, co se dělo a děje, posviťte si do koutů svého života i života společnosti, ve které žijte. Nebojte se mluvit o tom, co jste zjistili, Upozorňujte na nepravosti, ať už se staly v minulosti nebo se dějí dnes. A spoluprožívejte utrpení druhých, pomáhejte, kde je potřeba. Boží pomoc potom bude stále s vámi.

Amen.