Principy a formy

Máte na tuto Zemi přinášet změny, protože všechno musí být nové. Musíte to ovšem dělat správně, jelikož jinak místo přinášení skutečných změn, které by posunuly vývoj správným směrem, přinesete pouhou změnu formy, což je totéž, jako byste nevykonali vůbec nic. Proto musíte všechno důsledně zkoumat, abyste dokázali odhalit pravou příčinu nesprávného stavu, a nebojovali pouze proti následkům, případně se nesnažili prosadit něco, co skutečný problém nevyřeší.

Jako příklad si můžete vzít třeba ekonomiku. Marně budete měnit její různé projevy, například novými zákony nebo jinak, když neuděláte vůbec nic s principem, na němž v současné době stojí. Není žádným tajemstvím, že ekonomika téměř veškerého světa stojí na spotřebě a na principu takzvaného nekonečného růstu, čímž je do ní už od základů vetkána nemožnost úspěchu a naprostá jistota zhroucení. Tento princip totiž neodpovídá zákonům stvoření, a proto stavby na něm založené nikdy nemohou mít dlouhého trvání. A, samozřejmě, následování tohoto principu nemůže ani přinést žádný skutečný rozmach, tedy rozmach ducha.

Postavení ekonomiky na špatných principech však není otázkou pouze posledních desetiletí či staletí. Můžeme jít dále do historie a podívat se třeba na to, jakým způsobem a především na jakém principu bylo zavedeno používání peněz. Ne že by zavedení něčeho, co slouží jako prostředek k usnadnění směny, bylo nutně špatné – to nelze takto říct. Ale vy jste začali jako tento prostředek směny používat materiály, které k tomuto účelu nikdy nebyly určeny! Abyste ekonomiku spočívající na směně pomocí vašich peněz udrželi v chodu a mohli dosáhnout rozvoje potřebného k novému budování, potřebovali jste zároveň ze země vytěžit čím dál tím větší množství stříbra a jiných kovů, a proto jste si začali bezohledně brát mnohem více, než kolik jste směli. Tím jste se ovšem velice provinili na ostatních tvorech a koneckonců i sami na sobě, protože vyrabovaná krajina nemůže poskytovat takové záření, jaké by měla, čímž trpíte i vy.

To jsou jenom dva poměrně zjevné příklady toho, na co se musíte zaměřit ve svém zkoumání, pokud skutečně chcete přinést nějakou změnu k lepšímu. Často se totiž spokojíte s polovičatým řešením, které pravý problém pouze nakousne zvenčí a v konečném důsledku žádný velký převrat nepřinese. Vzpomeňte si na svou nedávnou historii, kdy se mnohé vaše země – za podpory ze Světla – vysvobodily z diktatury. Ano, vysvobodily se z diktatury, aby… se ocitly v diktatuře úplně jiné. Ideologická diktatura byla svržena a nahradila ji diktatura zlatého telete, do níž se koneckonců opět dostávají i velmi silné prvky diktatury ideologické, takže v mnohém jste tam, kde jste byli na začátku. Jestli si myslíte, že se vás diktatura zlatého telete netýká, když vy sami jste jí ve svých přáních nepodlehli a žijete skromným životem, k němuž moc materiálna nepotřebujete, pak se mýlíte. Tato diktatura se totiž týká vás všech, jelikož se jí řídí vaše pozemské zákony i vaše ekonomické vztahy s okolím, jimž se nevyhnete, ani kdybyste se odstěhovali do nějaké opuštěné jeskyně bez vody a elektřiny. A je to právě tato diktatura zlatého telete, která stojí za destrukcí vaší planety, za většinou krvavých válek…

Toto tedy musíte změnit. Ptáte se, jak máte změnit samotné principy, na nichž zdánlivě neotřesitelně stojí současná civilizace, když přece nejste zákonodárci ani žádní jiní významní činitelé? Kdybyste tak měli činit z těchto pozemsky významných postů, pak byste se těmito činiteli stali. Neuvědomujete si, jak obrovský význam má vaše každodenní, zdánlivě obyčejné jednání – v rámci rodiny, v rámci pracovního kolektivu, mezi přáteli i s jiným okolím, s nímž přijdete do styku. Tam všude se vaše jednání musí řídit těmi správnými principy, na kolik to jenom jde. Samozřejmě, nevyhnete se nutnosti dodržovat současné pozemské zákony, ale co vám brání třeba v tom, abyste ve všech svých vztazích dbali na dodržování rovnováhy mezi dáváním a braním? K tomu by vás mělo pudit celé vaše nitro bez ohledu na to, zda se jedná o váš vztah s vlastními dětmi, rodiči, manželi a manželkami… Vždyť jen při dodržování tohoto principu může svěže proudit požehnání shůry a vše, co se od toho odchyluje, vede k zadření a pokřivení.

Také si všimněte, kolik neupřímnosti, lží a manipulací nyní ve světě je. Jenomže velké světové dění je pouze obrazem všeho malého dění kolem vás, na to nikdy nezapomínejte. Vaše vztahy jsou plné neupřímnosti a manipulace, a proto se vůbec nemůžete divit, že tyto neduhy zachvátily jako mor celý svět! Jste neupřimní – netvrďte, že ne. Protože vám zcela chybí upřímnost k sobě samému a ochota podívat se do svého nitra. Místo abyste měnili skutečné nesprávné postoje – tedy principy – právě ve svém hlubokém nitru, změníte jenom vnější formu. A zarputilost, s jakou si držíte své chyby a představy, si v ničem nezadá se zarputilostí všech vyznavačů „jediné pravdy“, ať už se jejich názory a falešné reality, v nichž žijí, týkají čehokoliv.

Nedovedete si vůbec představit, jaký vliv by na celosvětové dění mělo, kdybyste se vy, povolaní, ve svém každodenním myšlení a jednání skutečně zařídili podle Boží vůle. Země by byla rázem zaplavena takovým množstvím Světla, že všechno špatné by se muselo hned rozpadnout a lidem po celém světě by se dostávalo jenom té správné podpory a byl by na ně přirozeně vyvíjen tlak, který by je nutil přicházet se správně se zachvívajícími řešeními ve všech oblastech života.

Samozřejmě, tím není vůbec řečeno, že byste se neměli zapojit do veřejného dění, veřejně se ozvat, postavit se za něco či se naopak vůči něčemu vymezit apod. Nemáte změkčile snášet bezpráví, ať se děje vám, nebo někomu jinému. Jděte a ozvěte se! Bojujte za to, co je správné. Ale nesmíte zapomínat, že pokud budete pouze volat po revolucích či změnách a protestovat proti něčemu současnému, aniž byste zároveň vy sami každým nádechem a výdechem žili podle správných principů, pak podpoříte pouze změnu formy, a nikoliv změnu principu.