Judita a jejích dvanáct komnat (I. – 13. časť)

Břetislavův rod byl velmi bohatý, ničím nestrádali.
Že stále cestovali a svými penězi pomáhali chudým, se ale nelíbilo ostatním šlechticům i kumpánům, kteří Břetislavovou změnou přišli o zdatného pijáka a hýřila. Šlechticům, kteří se opileckých radovánek a hýření neúčastnili, nebylo zase vhod, jak si Judita i její manžel rozumí s „lůzou“, jak rozdávají z bohatství, které by přece bylo lépe přidat k tomu svému.
Majetek a veškeré statky, které tato rodina vlastnila, byly obrovské a závist udělala své.
Manželé, kteří bydleli v sousedství, se domluvili, jak Břetislava s Juditou udat inkvizici, aby i oni získali to, po čem toužili. Úrodnější pole než byla jejich, rybníky plné ryb a velký letní zámeček uprostřed nádherné přírody.
Přišlo jim vhod, že kněžna léčí prostý lid, zná byliny a to, že léčí rukama, musí být jen od ďábla. A tak při zpovědích, nenápadně seli semínka pomluv, lží a křivých obvinění na své sousedy. Výsledek na sebe nedal dlouho čekat.
Na podzim roku 1425, když celá rodina po procestovaném dni v klidu večeřela, nejdříve zaznamenali nějaký povyk a pak do místnosti vtrhli biřici. Velmi hrubým způsobem doslova odtáhli všechny členy rodiny do kobek vězení.
Tam se Judita opět setkala s Marianou. Manžela a děti umístili do jiných cel, aby se nedomlouvali, jak budou vypovídat před inkvizičním soudem.

Pokračovanie o týždeň.