Dôvera

Zvláštne sú vzťahy medzi vami, ľudia, veľmi zvláštne. Obklopujete sa priateľmi, ku ktorým vzhliadate s dôverou, a vyhýbate sa iným ľuďom, ku ktorým dôveru nemôžete pojať. Samozrejme, máte mnohé skúsenosti, preto mnohým ľuďom, ktorým dôverujete, môžete naozaj dôverovať, a mnohým ľuďom, ktorým nedôverujete, naozaj nemôžete dôverovať.

Žiaľ, máte aj presne opačné vzťahy. A to každý z vás, bez výnimky. Mnohí z tých, ktorých poznáte, si vašu dôveru vôbec nezaslúžia, lebo sú to najhorší pokrytci. Len sa rozpomeňte, koľkokrát ste o iných počuli práve z ich úst. A to také veci, ktoré vonkoncom nepatria na verejnosť. Vari si myslíte, že o vás mlčia?

Ale to ešte nie je ten najhorší druh pokrytcov. Mnohí sú ešte horší, omnoho viac skrytí a na prvý pohľad úplne bezúhonní. Sú to pokrytci duše, ktorí blahosklonne prisviedčajú všetkému, čo robíte, a radšej vás na nič neupozorňujú, aj keď vidia, že konáte nesprávne a zle. Takto však podporujú práve to zlé, lebo hoci u vás to môže byť nevedomé konanie, zvyknete si naň a potom to prerastie na vedomé nesprávne konanie.

Ani to však nie sú tí najhorší. Úplne najhorší sú takzvaní láskaví priatelia, ktorí vás sem-tam i pokárajú, výnimočne i pochvália, ale na seba nedajú dopustiť. Samozrejme, s vetou na perách: „I my robíme chyby.“

To však už poznáte⁠⁠ … alebo by ste mali poznať. To, čo nepoznáte, sú takzvaní vaši nepriatelia. Nemáme teraz na mysli politických protivníkov či rivalov v práci. Väčšinou za svojich nepriateľov považujete tých, ktorí sú iného vierovyznania ako vy. Samozrejme, vy ich tak neoznačujete, ale im ani nedôverujete, veď ako by vám taký „negrálista“ mohol rozumieť?

A pretože mu nedôverujete, radšej mu ani nič nepoviete. Veď čo keby vás zradil? Zabúdate však na to, že Bohu je omnoho bližšie neznámy rybár na brehu rieky, ktorý síce Slovo, teda vašu „bibliu“ nepozná, ale ju žije!

Z knihy Pre ľudí