Dokonalosť tvora

Blúdite stvorením a hľadáte zmysel svojho bytia, hľadáte svoje korene, svoj pôvod a svoj cieľ. Pri tomto blúdení vás ako pevná niť sprevádzajú železné Zákony stvorenia a nedajú vám zablúdiť, pokiaľ sa ich držíte.

Po milióny rokov vášho blúdenia ste sa ako na vlnách stretávali navzájom raz s jednými ľuďmi, raz s druhými. Raz tu, raz na druhom brehu. Stretávali ste sa a vytvárali ste si vzájomné vzťahy – vzťahy lásky i nenávisti, vzťahy sympatie i antipatie, priateľstva i nepriateľstva. Takto ste blúdili milióny rokov až nezostal ani jeden jediný duch, s ktorým by ste sa neboli stretli čo i len na chvíľu.

Vo svojom blúdení ste takto našli tisíce duchov, s ktorými si rozumiete, sú vám blízki a máte ich radi. Mužov i ženy, mladých i starých, deti i dospelých. Teraz sa s nimi znova stretávate a ste niekedy v rozpakoch. Naraz cítite lásku ku dvom mužom, či ku dvom ženám, naraz cítite, že toho ducha milujete i nenávidíte zároveň, naraz cítite, že vás k tomu duchovi niečo púta i od neho odpudzuje. Pozrite sa naspäť na svoje blúdenie v dejinách času a spoznáte súvislosti.

Blúdili ste, aby ste dosiahli dokonalosť, ktorú nemôžete dosiahnuť, kým nespoznáte tieto súvislosti. Duch, ktorého milujete i zároveň nemáte radi, vám bol raz otcom, matkou, bratom, dcérou, priateľom či manželkou. A nejeden raz bol vaším vrahom či vašou obeťou. Duch, ktorého iba milujete, bol vždy vaším priateľom, bratom, milencom, otcom, no nikdy vás nezradil. A duch, ktorého nemáte radi, bol vždy vaším zradcom alebo vašou obeťou.

Toto poznanie je hlboko skryté vo vašom duchu a nedá sa odtiaľ vymazať, pretože je to osobné prežitie ducha, ktoré je ako poklad uložené v raji.

Z knihy Pre ľudí