Nová žena

Pozrite sa do histórie, ľudia, a spýtajte sa sami seba, kedy bola žena slobodná. Ľahko zistíte, že vo vám známych dejinách to nikdy nebolo. Vždy boli ženy držané v úzadí, hlúpe a nevzdelané a len pár svetlých výnimiek sa dnes stavia na oči, akoby tie výnimky mali znamenať väčšinu.

Ak si myslíte, že sa to týka iba dávnej minulosti, veľmi sa mýlite. Ešte i učiteľ národov Komenský bojoval za to, aby i ženy mali právo na vzdelanie. A ešte v dvadsiatom storočí vo „vyspelej demokracii“ vo Švajčiarsku dlho nemali ženy ani len volebné právo! Teraz buďte, ženy, na seba pyšné a muži, bite sa do pŕs, akí ste dobrí!

Už takmer sto rokov je medzi vami Slovo, v ktorom máte jasne napísané, že ženy sú tie, ktoré majú predchádzať mužov. Nastavte si však ostré zrkadlo, veľmi ostré a pozrite sa na seba bez akéhokoľvek prikrášľovania. Kto umýva WC vo vašich chrámoch? Či by vari „pánovi tvorstva“ spadla koruna z hlavy, lebo si myslí, že smradľavá robota mu do rúk nepatrí?!

Spomeňte si, ktorý z rečníkov pyšne prehlásil, že na Hore žena nikdy nečítala Slovo a ani nebude, pričom však asi zabudol, že sama pani Mária to minimálne jednej žene ponúkla! Hrdíte sa tým, že viete, čo je práca žien a práca mužov, lebo si myslíte, že viete rozoznať aktívne od pasívneho, pričom však zabúdate na to, že v celom stvorení sú strážkyne brány ženy.

Otrokár zostane otrokárom dovtedy, pokým má otrokov. Moderní otrokári dali ženám už predsa veľa! Môžu voliť, môžu byť volené, môžu pracovať, môžu zarábať, môžu dokonca živiť rodinu. Niektorí, ale iba niektorí muži dokonca znesú, že žena je i vzdelaná. Ani jeden však nepripustí jedno. Aby žena vládla podľa Zákona, ktorý hovorí, že všetko duchovne silnejšie vládne duchovne slabšiemu. Potom by totiž museli priznať, že všetko, ale úplne všetko, čo ženám dovolili robiť, bolo len preto, aby im v skutočnosti ženy slúžili.

Preto, aby to všetko dosiahli, napokon určili, čo sa ženám páči, čo nie, čo majú rady, čo rady robia atď. Ženy ako správne otrokyne i na toto pristali. A tak rady umývajú riad, rady upratujú, rady umývajú okná⁠⁠ … i tie záchody. A aby predsa len mali niečo pekné, tak rady vyzdobujú byty aj oltáre. Pre mužov je táto práca nedôstojná a musia riešiť dôležitejšie otázky – kto vyhral vo futbale, ktorú politickú stranu voliť⁠⁠ … ale najmä čo je ženská a mužská práca! A preto jediný možný krok k tomu, aby tu boli nové ženy, je ten, že ženy samy budú určovať, čo je mužská a čo ženská práca, lebo tak je to všade inde vo stvorení.

Pozdvihnite sa, ženy, a povstaňte z prachu zeme hrdé a slobodné a obráťte svoju tvár ku Svetlu! Odhoďte otrocké reťaze a spoznajte konečne, kde je vaše poslanie. Máte byť panie domáceho krbu, teda tie, ktoré vedú domácnosť. A ako všade inde, tak i u vás musia hostia, teda vaši muži rešpektovať oprávnené práva domácej panej. Nie ste domáce popolušky, na ktoré by vás muži radi premenili, lebo tak si predstavujú panie domáceho krbu a tak vám to aj prezentujú. Spoznajte konečne význam slova „pani“!

Z knihy Pre ľudí