Natália (86. pokračovanie)

Prázdniny, rok 1913

Nastal koniec školského roku. Štvorica priateľov sa vybrala na prázdniny do Paríža. Cestovala s nimi aj maličká Gerda s opatrovníčkou a slúžkou, ktoré sa starali o plienky a detské oblečenie. Natália dala maličkej ušiť vystuženú cestovnú tašku, v ktorej malo bábätko svoje pohodlie. Cestou sa zastavili u Gerdovej rodiny, aby si nielen oddýchli, ale aj spoznali tento kraj.
Alpy boli nádherné. Priatelia podnikali dlhé prechádzky do okolia kniežacieho zámku. Pridali sa ku nim aj Gerdove sestry so svojimi nápadníkmi a tiež Gerdov brat s priateľkou. Maličká Gerda vo svojej cestovnej taške spokojne spinkala. Nebola im vôbec na príťaž. Natália mala pre ňu stravu vždy pohotovo pripravenú a keď sa maličká zobudila, zobrala si ju na ruky a troška bokom od ostatných ju nakŕmila. A tých pár plienok navyše nebola takmer žiadna záťaž. Tašku s maličkou vždy nosili muži a robili to radi. Dokonca sa hádali, kto dieťatko ponesie.
Nádherné dva týždne ubehli ako voda. Po dvoch týždňoch pokračovali vlakom až do Paríža.
Na parížskej hlavnej stanici ich už očakával pán profesor s manželkou. To bolo zvítanie! Potom sa odviezli drožkami do profesorovho domu a niekoľko dní tam pobudli.
„Pán profesor…“
„Drahý Gerd, už som vám povedal, že už nie som váš profesor. Som Gilbert,“ usmial sa starý pán.
„Teda, milý Gilbert, rád by som v Paríži kúpil dom. Kristína, teda moja manželka, sem príde o rok študovať matematiku na Sorbonnu. Bol by som rád, keby mala kde bývať.“
„Milý priateľ, viem o niekoľkých pekných domoch na predaj. Ak dovolíte, rád vás budem sprevádzať.“
„Budem veľmi rád, pane.“
Za malú chvíľku obaja muži odišli do mesta. V profesorovom dome zostali Johann, Natália, Kristína a manželka pána profesora madam Desirée. Madam bola veľmi milá a pozorná hostiteľka a veľmi zábavná spoločníčka. Kým im rozprávala veľmi milé zážitky, Natália jej namaľovala nádherný portrét. Oči jej na ňom žiarili ako živé.
Práve napoludnie sa vrátili dvaja muži z mesta. Gerd našiel krásny dom a bez dlhého jednania ho hneď aj kúpil. Dom bol zariadený, bolo treba iba upratať pred tým, ako sa do neho nasťahujú. Gerd vybavil ešte aj to. A tak sa o pár dní priatelia presťahovali do Gerdovho a Kristíninho nového domu.
Priatelia potom chodili spolu do divadla, do opery, na prechádzky a všade ich sprevádzalo bábätko. Dokonca ešte aj v lóži pri predstavení bola cestovná taška s maličkou. Natália ju ani na chvíľku nespustila z očí.
Nádherné chvíle ubehli veľmi rýchlo.

Pokračovanie o týždeň…

Tlačenú verziu si môžete objednať v našom e-shope.
Elektronickú verziu si môžete objedať vo vydavateľstve MEA2000.

Predchádzajúca časť…