Žitie Slova I.

Pretože sme doteraz museli ukazovať len to, čo nie je žitie Slova, lebo ste to doteraz vážne nehľadali, musí vám byť aspoň čiastočne ukázané, čo žitie Slova je. Na to, aby ste to pochopili, bude potrebné odpútať sa od vašich doterajších názorov, teda dokázať vyciťovať to pekné a krásne, čo je v žití Slova obsiahnuté.

V prvom rade je potrebné, aby ste sa dokázali smiať a radovať z toho, že smiete byť. Ďalej je potrebné túto radosť preniesť i do tých chvíľ, ktoré považujete za ťažké. A ďalším nutným predpokladom je prísne skúmanie všetkého, čo prežívate, ale také, že pochopíte podstatu. To je to, čo bolo k vám volané v slovách: „Toto vecné skúmajte vecne!“

Všetko, čo sa týka vášho života, hmotného i duchovného, musíte poznať, teda musíte vedieť, čo je podstata toho-ktorého diania. Teraz totiž mnohé veci prijímate slepo len preto, že boli dané Trigonom, respektíve ich schválil apoštol, ale zabúdate, že mnohé z tých vecí boli vynútené konaním ľudí. Požiadavka prísneho skúmania je však stále a vždy nutná, lebo len to, čo pochopíte, si smiete odniesť ako poklad na druhý breh.

Žitie Slova preto nie je strnulé dodržiavanie predpisov či nariadení, ale práve naopak, ich prísne skúmanie a živé prežívanie s tým, že to, čo muselo byť upravené pre nesprávne chcenie ľudí, sa môže a aj má zmeniť, keď toto nesprávne chcenie pominie.

To je veľmi dôležitá časť žitia Slova, lebo duch takto priamo ukazuje, že veci skúma, a nie slepo prijíma. Slepé prijímanie je známe z pôsobenia cirkví a je typické pre takzvané cirkevnícke správanie, a preto tí, ktorí prijímajú nariadenia ako niečo posvätné, keďže „pochádzajú z Hory“, takto založili novú cirkev.

Boja sa, že by niečo, náhodou, urobili nesprávne, a pre tento strach ustrnuli, čím prestali Slovo žiť. Niektoré veci, samozrejme, nie je možné meniť, lebo živúce dianie by prestalo byť živúcim.

Nájsť rozdiel medzi tým, čo je živúce, teda nemenné, a tým, čo je doplnkové, a teda môže podliehať zmenám, však musí nájsť každý duch sám. Inak totiž dokazuje, že jeho cítenie je zahádzané, čiže nie je ešte duchovne dospelý.

Z knihy Pre ľudí