Teplo domova

Čudujete sa tomu, že bolo povedané, že zmysel pre krásu sa prejavuje teplom rodinného krbu, teplom domova. Je to preto, že neviete, čo je zmysel pre krásu.

Myslíte si, že sa prejavuje najmä v tom, keď je niečo pekné, keď sa pekne obliekate či máte pekne upravené okolie. Samozrejme, to všetko môžu byť vonkajšie prejavy zmyslu pre krásu, ale nie jeho podstata. Tá spočíva v tom, že niečo pekné môže byť iba tam, kde sa i dobre cítite.

Pozrite sa na mnohých ľudí, ktorí sa pekne obliekajú, majú pekne upravené okolie, ale napriek tomu sa pri nich cítite stiesnene a pociťujete chlad. V tomto správne vyciťujete, že ich správanie je len vonkajšie pozlátko, ktorým sa snažia zakryť prázdny citový život. Preto to, že sa pekne obliekajú, nemôžeme považovať za zmysel pre krásu, ale iba za rozumový pocit upravenosti zovňajšku.

Keď prídete niekam, kde cítite pravé teplo domova, zistíte, že títo ľudia sú v skutku krásni, i keď ich oblečenie nie je také bohaté ako u iných, ba dokonca je mnohokrát núdzne, lebo nemajú také finančné možnosti. V ich okolí možno nájdete nejakú smietku či zabudnutú pavučinu, lebo upratovanie nepovažujú za to najvyššie vo svojom živote. To neznamená, že nerobia poriadok. Práve naopak, robia ho radi a primerane často. Nebehajú však hneď s prachovkou, keď padne prvý prášok, lebo zmyslom ich života je niečo úplne iné.

Prekvapuje vás to, lebo to krásne ste doteraz hľadali len okolo seba, a nie v sebe. Avšak to, kde máte hľadať pravý zmysel pre krásu, vám už dávno mohli zodpovedať oči tých, ktorí krásu majú v sebe. Spomeňte si na milé a teplé oči starenky, ktoré vás upútali, lebo ste z nich cítili duchovnú krásu.

To, že ste to tak cítili, bolo navyše podporené tým, kde ste to cítili – v útulnej a teplej kuchyni, v akej je mnohokrát len hlinená dlážka. Cítili ste to tak preto, že pravú duchovnú krásu šíri okolo seba teplo rodinného krbu.

Z knihy Pre ľudí