Když se žena zkazí…

Když se žena zkazí, je horší než muž.“ Tuto větu znáte, ale prožili jste si ji doopravdy, abyste věděli, v čem spočívá její hluboká pravda? Koncentrační tábor Ravensbrück byl určen pro ženy a část stráže zde proto tvořily ženy-dozorkyně. Jen nechte v sobě ožít jejich obraz a vnímejte jej cele. Nechte před sebou vyvstat ženy, které se aktivně spolupodílely na věznění a týrání ostatních žen, které svým obětem fyzicky ubližovaly, bily je, štvaly na ně psy, a které se dokonce neštítily ubližovat i dětem.

Nejde přitom přímo o hrubohmotnou podobu násilných činů. Muž je muž a vždycky bude mít větší fyzickou sílu, takže jeho fyzické ubližování ostatním může probíhat s větší surovostí. Ale nechte na sebe zapůsobit pozemskému oku neviditelné záchvěvy, které vychází z ženy oddávající se temnu, a s hrůzou zjistíte, jaká odpornost, jaká temnota je před vámi. Takového temna žádný muž není schopen. Ani nějaký tyran, kterého znáte z historie lidstva a jehož činy doposud vyvolávají hrůzu, nepřinesl tak temné proudění jako ženy, které se zkazily do morku kostí a ochotně a rády daly průchod svým svým vášním.

Těch několik desítek dozorkyň působících v takovýchto táborech nebo v jiných podobných zařízeních jsou ovšem jen špička ledovce. Ano, byly to ženy, které v sobě musely zahrabat pravé ženství a pravé lidství, ale ke všem hrůzám válek a tyranských režimů by nikdy nedošlo, kdyby patřičné podhoubí pro ně nevytvořila velká, ba největší část žen! Kdyby ženy stály správně, nemohly by vyrůst takové ohavnosti, jaké se děly například za druhé světové války. Teď už tedy chápete, ženy, jakou máte moc?

Když se vzchopíte k dobrému, dokážete neuvěřitelné. Jako například zdejší vězeňkyně, které se v krásné sounáležitosti spojily a s podstoupením obrovského vlastního rizika ukryly své družky odsouzené k smrti – a se světlou pomocí je ukryly tak dokonale, že je skutečně zachránily a ony přežily až do konce. Obklopovaly je při tom tak jemné a tak krásné a vznešené vibrace, na jejichž paprscích mohly přijít tak silné pomoci, že všechny snahy temna musely selhat. Ani toto žádný muž nemůže přinést.

A nyní se rozhlédněte, v jakém stavu se nachází současný svět. Všechno, co vyrostlo do květů a plodů, vyrostlo z živné půdy, z podhoubí, které utváříte převážně vy, ženy. Ono není vidět – nebo lépe řečeno není vidět tak snadno jako to vnější, do hmatatelnějších forem zformované. Ale je tu a působí! Působí přesně v tom duchu, jaký přinášíte. Váš život, váš niterní život je proto klíčem ke všemu. Co podpoříte, to vyroste.

Amen.