Soužití národů

Hledáte řešení, jak zajistit správné soužití národů na Zemi, což je cíl, k němuž vede velmi daleká cesta. Jedním z důvodů, proč tomu tak je, je to, že vy lidé jste všechno pokřivili a vychýlili z drah přirozeného dění a vývoje, z čehož vznikl jen zmatek znemožňující přímou cestu.

Vůbec si nedokážete představit a netušíte, jak soužití jednotlivých národů nebo soužití jednotlivých kast vypadá, když se zachvívá ve vůli Boží. Když jednotlivé národy nebo kasty žijí a působí vedle sebe, zároveň i nad sebou, a přitom jsou přísně odděleny a vzájemně se nemísí. I když se snažíte naplnit tyto pojmy nějakými představami, vyložit si slova, která o tomto byla napsána, přesto se ve vás správný pojem zformuje až z vlastního prožití, k němuž nemůžete dojít nyní, když je na Zemi vše pokřiveno.

Krom toho musíte pracovat s tím, jaká je situace teď, aby se lidstvo krok za krokem dostalo z chaosu, do něhož se samo uvrhlo. Kdy národy obývají území, která jim nepřináleží, a naopak jsou jim odpírána území, která by měly správně obývat. Kdy došlo k mísení něčeho, co mělo zůstat odděleno. Kdy jsou snahy o umělé vytvoření národů, které ve skutečnosti nejsou národy, ale jen určitým druhem v rámci jednoho národa.

Abyste našli cestu, jak toto všechno vyřešit, musíte začít uvědoměním si, že zákony jsou jen jedny a platí pro každého tvora. Zní vám to možná jako banalita, jako něco samozřejmého, ale v praxi se tím vůbec neřídíte. Spousta problémů, které někdy vyústily až ve válečné konflikty, vznikla na základě toho, že jste neuměli a nechtěli vyřešit například soužití národa s jiným národem v rámci jednoho státu. Ačkoliv tyto problémy byly světovými vůdci často využity spíše jako vhodná záminka než jako pravý důvod konfliktů a válek, přesto zůstává pravdou, že v tomto ohledu jste svým jednáním přispívali k podpoře falešných a temných principů.

Každý člověk má právo na to, aby se mohl duchovně rozvíjet. V tom je ukryté mnoho! Nikomu tedy nemůže být upírána možnost využívat své dary, například tím, že mu kvůli jeho národnosti, původu či z jiného důvodu bude znemožněno vykonávat určité profese. Stejně tak se člověk nemůže svobodně rozvíjet, když je mu například zakázáno používat mateřský jazyk, protože řeč formuje a spoluutváří to, kým člověk je. Tím není myšlena situace, kdy se někdo dobrovolně rozhodne pro život v zahraničí, čímž na sebe pochopitelně bere i závazek, že se bude chtít začlenit do společnosti daného národa, což s sebou nese i nutnost dorozumění, tedy toho, že se naučí místní řeč. Ale jde o situace, kdy v důsledku nejrůznějšího politického vývoje probíhajícího celá staletí, došlo k tomu, že na území nějakého státu žijí početné menšiny jiného národa, které se tam ocitly, aniž by se o tom vlastně mohly adekvátně samy rozhodnout.

Jsou to situace, ke kterým by při správném vývoji lidstva třeba ani nedošlo, ale vy se k nim musíte nějak postavit, protože jsou jednoduše skutečností. Jenže zde se vždy projevila lidská nenávist – nenávist ke všemu cizímu, nenávist k lidem jiného druhu a jiného založení, snaha svalit vlastní potíže na někoho jiného. Málo bylo lásky a snahy o vzájemné porozumění a vzájemné respektování se.

Kdyby základem vašeho jednání byla láska a oboustranná ochota domluvit se, řešení by se vždy našlo. Ne ideální, neboť při snaze sloučit neslučitelné je nutné hledat kompromisy, hledat cestu, jak z dané situace ven, což je pochopitelně tím těžší, čím větší rozdíly mezi oběma stranami panují.

Bylo by pošetilé prohlašovat, že správné řešení v takovém případě je takové nebo onaké. Že se národ v menšině musí přizpůsobit a asimilovat, neřkuli že má být vyhnán. Nebo naopak že nějaké území obývané převážně jiným národem by mělo připadnout jinému státu. Každá situace je odlišná a většinou je tak složitá, že vždy bude existovat spousta pro a proti. Je proto nutné se tázat vzhůru, co je chtěno ze Světla. Světlo při dobrém chtění vždy pomáhá a vždy najde řešení, které postupně povede až do správného stavu.

Jestli vám to při pohledu na současné vůdce připadá jako utopická představa, pak zapomínáte na jednu prostou věc – a sice, že je ve vaší moci toto změnit. Stačí, když v sobě najdete více lásky. Lásky a snahy o porozumění v tom nejběžnějším životě. Když uvedete do života ono prosté: „Nečiň druhému to, co nechceš, aby bylo činěno tobě.“

Kdyby lidé se svými bližními skutečně jednali s láskou a porozuměním, nebylo by válek a u moci by nemohli být lidé, kteří po ní touží. To platilo v době, kdy kvůli selhání povolaných došlo k obrovskému běsnění válečného zla, a platí to i dnes, kdy se povolaní nezachvívají o nic lépe než Pánovi současníci.