Malé příčiny… (k 28. 12. 2023)

Poslední srpnový den v roce 1939 provedli nacisté fingovaný útok na svůj vlastní vysílač v Gliwicích, který jim měl posloužit a posloužil jako záminka k rozpoutání války s Polskem. Šlo o velmi ubohou záminku, která stála na velmi vratkých nohách a která neměla sílu přesvědčit kohokoli alespoň trochu schopného věcného náhledu. Rozhodně nemohla být použita k oklamání nepřítele a ani před zraky nezávislých pozorovatelů by příliš neobstála. Přesto ji nacistický režim potřeboval, a to především pro své vlastní občany, protože právě ty potřeboval dostat na svou stranu ze všeho nejvíce.

To je vůbec pravý účel jakékoli propagandy – ovládnout myšlení jednotlivců a mas a zaměřit je „správným“ směrem. To je potřebné z několika důvodů. Ten první se nabízí sám: Když lidé budou souhlasit s rozhodnutími a opatřeními představitelů vlády, nebudou se proti nim bouřit a vláda si tak ušetří starosti s řešením všech problémů, které s sebou protesty lidí nesou. A v konečném důsledku se ani nemusí obávat o svou pozici, což je pochopitelně pro osoby u moci to vůbec nejdůležitější.

Druhý důvod je o něco málo skrytější, ale při znalosti zákonů ve stvoření je vlastně stejně logický, a proto by ani neměl být příliš překvapivý. Lidé, kteří myslí tak, jak je jim záměrně předestřeno, totiž ve svých myšlenkách, svými vlastními silami pomáhají spoluvytvářet všechno to, o co autoři propagandy usilují! Ve státě s desítkami milionů obyvatel vzniká každodenně obrovská spousta myšlenkových útvarů, a pokud velká část lidí smýšlí stejným způsobem, už dokáže zapůsobit velkou silou na utváření toho, co odpovídá druhu jejich myšlení. Vše, co se takto formuje v myšlenkách, je nakonec uvedeno v život i v hrubohmotné formě a ti, kdo myšlení ovládají, poté mohou mnohem snáze uskutečnit své plány.

Z toho vyplývá několik věcí. Zaprvé je třeba si všimnout, že ať už je u moci jakýkoli tyran, diktátor, režim atd., stejně vždy mají velkou moc lidé. Není koneckonců neznámo, že každý diktátor se ve skutečnosti bojí svých otroků, poddaných, voličů… a bojí se právem, neboť je v moci lidí svrhnout jej.

Dalším důležitým poznatkem, který si musíte odnést, je ono spolupůsobení stejně smýšlejících mas na uskutečňování cílů těch, kdo vládnou. Německý národ byl povolán k tomu, aby přinesl Světlo na Zemi, a měl ve svém středu Syna Člověka – přesto přinesl světu to, co přinesl. Zde se projevilo ono strašlivé selhání celého národa a především povolaných žijících v něm. Kdyby totiž skrz povolané i skrz ostatní lidstvo mohlo proudit Světlo, nemohl by svět dospět do takového stavu, kdy se nashromážděné temné útvary vybily v tak obrovské válce, v takovém hromadném vraždění a nejrůznějších dalších ukrutnostech.

Ani dnes to není o moc lepší, protože nedbáte toho, co Pán říkal svým povolaným, co jim vytýkal, k čemu je nabádal, za co je káral. Jen nahlédněte třeba do Napomenutí anebo do vzpomínek sepsaných pamětníky a všimněte si znovu oněch zdánlivých banalit, o nichž tak často hovoříval. Často nešlo o nějaké „velké“ věci, ale o ty úplně nejběžnější maličkosti každodenního života! O ty nejzákladnější charakterové vlastnosti, jako je ochota zapojit se do práce, braní ohledu na ostatní lidi, slušné vychování při stolování, dochvilnost, snaha o vzájemné pochopení a přátelské vyjasnění případných sporů a nedorozumění. Myslíte, že by Pán strávil tolik času mluvením o těchto věcech, kdyby to byly jen drobnosti, které nejsou až tak podstatné? Vůbec ne!

Nemáte ani ponětí, jak důležité všechny tyto vlastnosti jsou, protože z nich pak vycházejí vaše činy, které potom v sobě nesou buď zářivé světlo, nebo naopak vytváří blokující překážku pro jakékoliv působení shůry. Nemluvě o tom, když je ve vašem jednání něco vyloženě temného, co pak dokonce pomáhá šířit zlo.

A nyní se podívejte do svých řad. Vždyť vy – čtenáři Poselství Grálu, a to dokonce ani čtenáři hlásící se ke stejné skupině či kruhu – spolu neumíte správně spolupracovat a mnohdy se nedokážete domluvit ani na těch nejobyčejnějších věcech. Jak potom očekáváte, že se domluví vůdcové znepřátelených národů, které si v minulosti navzájem velice ublížily, páchaly na sobě zlo a které mezi sebou mají takové obrovské množství sporných otázek, že se to vymyká vašemu chápání? Vy jste jim k tomu přitom měli urovnávat cestu! Právě tím, že budete se svými bližními jednat věcně, smířlivě, budete schopni dělat ústupky, přehodnocovat své názory… A přitom to máte o tolik snazší! Vždyť vy nemusíte řešit složité otázky ekonomiky, obrany národa, zajištění dostatku zdrojů a podobně. A přesto nejste vzory. Nejste vzory v lidství, a proto ani nepřispíváte k rozšíření pravého lidství na Zemi a tím pádem neplníte úlohu, se kterou jste na Zem přišli!

Dávno jste přišli o sílu a požehnání shůry. A další o ni přijdete nyní, protože jste se tak sami rozhodli. Jen ti, kteří skutečně přispívají k tomu, aby Země byla čistější místo, budou moci v průběhu této Slavnosti* přijmout sílu. Nechť se připraví, protože Zemi zalije obrovské požehnání – tak obrovské, že se budete chvět.

* Slavnost Růže 2023