Natália (135. pokračovanie)

Kristína sa rozhodla veľmi rýchlo. Zbalila maličkú Gerdu a Máriu a čím prv sa vrátila do Paríža. Gerda sa pre ňu stala živou spomienkou na šťastné chvíle. Kristína potom ukončila Sorbonnu. S výchovou Gerdy počas štúdií jej pomáhala práve Mária. Neskôr dala Kristína vzdelanie aj Márii.
Mária sa neskôr vydala a žila si svoj život.
Kristína vychovávala Gerdu a rozprávala jej o Gerdovi, Johannovi a Natálii, Josefovi a Veronike tak, ako zostali zapísaní v jej srdci. Každý rok sa na nejaký čas stretli aj s Jovanom, ktorý sem prichádzal na niekoľko dní každé letné prázdniny ku Gilbertovi.
Gerda mala pocit, že vďaka rozprávaniu a spomínaniu týchto ľudí pozná veľmi dobre tých, ktorí už nežili. V živote hľadala muža, ktorý by sa podobal Gerdovi, Josefovi alebo Johannovi. Takých však nenašla.
Kristína sa postarala aj o Gerdino štúdium. Dievčatko malo nadanie na matematiku a taktiež ukončilo Sorbonnu. Naučilo sa okrem francúzštiny aj nemčinu a nezabudlo ani srbsky. Na letné prázdniny chodila do mestečka ku starému otcovi. Zvyčajne sa vracala do Paríža s Kristínou alebo s Jovanom.
Kristína sa už nevydala. Gerda milovala až do svojej smrti, ktorá si ju zobrala po II. svetovej vojne.
Gerda pochovala Kristínu a neskôr odišla do Rakúska. Srdce ju ťahalo k Innsbrucku. Tam sa usadila v maličkej osade nad riekou Inn a asi dvadsať rokov tam ešte žila. Umrela slobodná. Jej telo odpočíva vysoko v Tirolských Alpách.

Pokračovanie o týždeň…

Tlačenú verziu si môžete objednať v našom e-shope.
Elektronickú verziu si môžete objedať vo vydavateľstve MEA2000.

Predchádzajúca časť…