Nitky do ťažkohmotnosti

Mnoho vlákien vás spútava a ťahá dole do temnôt. Niektoré sú hrubé ako lano, iné tenké ako pavučina. Mnohé sú ako jemná sieť, zdanlivo tenučká, ale napriek tomu veľmi pevná, lebo ju tvorí mnoho, veľmi mnoho vlákien. Pozrime sa na tieto siete, lebo sú to práve tie, ktoré najčastejšie nevidíte. Hrubé lano zbadáte, tenké vlákenko ľahko roztrhnete, ale sieť vás zahaľuje ako temný plášť, z ktorého niet úniku.

Pozrime sa na vlákna, ktoré ju tvoria. Budete asi veľmi prekvapení, keď povieme, že sú to vlákna vašich nesprávnych vzťahov medzi mužmi a ženami. To neznamená, že by ste tým vláknom museli byť spojení s nejakou konkrétnou ženou alebo mužom, ktorí do temnôt mnohokrát ani nepatria, ale je to spojenie s temnými šatami, ktoré ste chceli na nich vidieť oblečené!

Sú to šaty vašich nesprávnych vášní, temných a nemravných myšlienok, ktoré ste ako lepkavé a hnusné bahno na tých druhých pohádzali. Je pravda, že mnohokrát vám to opätovali, a preto ste spojení i inými vláknami, ale väčší počet je tých, ktorých ste síce takto pošpinili, ale vnútorne sa ich to nedotklo. Tak vás teraz dole ťahajú tieto vaše nesprávne myšlienky a skutky, ktoré vás zahalili ako pavučina.

Mýlite sa, ak si myslíte, že by to malo byť len jedno hrubé lano. To tam väčšinou máte tiež, ale z iných dôvodov. Nemravné myšlienky ešte nemusia znamenať silné vlákno. To vzniká vtedy, keď v tomto správaní klesnete pod úroveň zvierat. Vtedy sa k pavučine pridá i to vlákno. To sú však stratení duchovia, ktorí premárnili čas určený k vývoju.

Je ich mnoho, veľmi mnoho. K nim však tieto slová už nemusia doliehať. Pre nich je už neskoro. Čas už vypršal. Tieto slová sú určené len tým, ktorí toto vlákno ešte nemajú, i keď k nemu utekajú plnou rýchlosťou. Preto plnou, lebo tá pavučina ich už tak zaslepila, že už čoskoro aj oni klesnú pod úroveň zvierat.

Teraz sa pýtate, či je ešte pre nich šanca, keď čas uplynul. Áno. Ešte v tomto jedinom živote. V poslednom živote majú šancu tieto vlákna pretrhať. Ak sa im to nepodarí, budú musieť ísť tam, odkiaľ niet návratu.

Z knihy Pre ľudí