Mozaika vzťahov medzi ľuďmi

Mnoho miliárd je duchov vo stvorení. Keď si predstavíte, koľko tisíc z nich poznáte práve vy, ľahko zistíte, aké je nepredstaviteľné množstvo vzájomných vzťahov medzi nimi. Vytvára sa obrovská mozaika vzájomných vzťahov, kde má každý svoje nezastupiteľné miesto. Je to podobne ako vo vesmíre, kde každá, i tá najmenšia planéta z toho nepredstaviteľného množstva hviezd má svoje miesto a určenie. Ani jedna jediná tam nie je náhodou a ani jedna jediná nesmie chýbať, aby vesmír znel v harmonickom akorde svojej piesne.

Mali by ste sa poučiť z hviezd, ľudia, pretože tam ide každá po svojej dráhe, pričom rešpektuje dráhy iných. Ale svoju dráhu môže sledovať iba vtedy, keď ju i ostatné hviezdy rešpektujú, teda pôsobia na ňu tak, ako majú zo Zákona.

Tak by to malo byť aj medzi ľuďmi. Každý má ísť svojou dráhou, pričom však rešpektuje dráhy iných. Musí si byť vedomý, že vytvorenými vzťahmi pôsobí na druhých, a teda zasahuje do ich cesty. Ale takisto i tí druhí skrz tieto vzťahy zasahujú do jeho cesty. Tak to je a aj musí byť zo Zákona, lebo hoci každý musí ísť svojou cestou sám, vždy na tejto ceste stretáva aj iných ľudí.

Preto ti beda, človeče, ak svojim konaním narušuješ harmóniu, teda vytváraš také vzťahy, ktoré nie sú správne. To má za následok veľmi, veľmi ťažké prežívanie u mnohých ľudí, pretože miesto podporovania hatíš a brzdíš.

Nikomu z vás ani len nepríde na um, že by Mesiac mal prestať obiehať okolo Zeme, Zem okolo Slnka, Slnko okolo stredu galaxie. Tak prečo to robíte vy, ľudia, keď namiesto toho, aby ste ako planetárna sústava krúžili okolo jedného Slnka, hľadáte iné slnká, ktoré sa vám zdajú krajšie?!

Teraz sa vám to zdá ako niečo, čomu nerozumiete. Veď vy predsa nie ste ako iní, ktorý miesto jedného Boha uctievajú dvadsať modiel. To si však iba myslíte. Neuvedomujete si, že cirkevné predpisy a cirkevní hodnostári sú tými vašimi falošnými slnkami a modlami!

Myslíte si, že vy už nepatríte medzi tie milióny tých, ktorí ešte nenašli cestu do vašej cirkvi, a pritom si neuvedomujete, že nie ste o nič lepší než oni.

Z knihy Pre ľudí