Nový muž

Ženy sa musia zmeniť prvé k tomu novému, aby ich potom nasledovali muži. Na to však musia mať vytvorené podmienky, ktoré im musia pripraviť práve muži.

Ako prvý krok je veľmi potrebné, aby muži konečne pochopili, aká náročná a mnohokrát ťažká je takzvaná ženská práca. Usmievate sa nad tým, muži, a myslíte si, že čo už ťažkého môže byť na utieraní prachu, umývaní riadu, praní či žehlení. Na každej z tých činností na prvý pohľad nenájdete nič ťažkého, ale skúste si ich vy sami zaradiť medzi svoje povinnosti.

Najlepšie bude, ak si po obzvlášť náročnom pracovnom dni naplánujete pranie a počas prania ešte navaríte večeru, umyjete riad, vyžehlíte deťom veci do školy, skontrolujete im domáce úlohy, potom vypraté prádlo vyvesíte, poutierate prach a na záver povysávate celý byt. Umývanie okien si môžete nechať ako zákusok! Prezliekanie perín si naplánujte na druhý deň ráno, preto vstaňte o dve hodiny skôr, aby ste to stihli ešte pred odchodom do práce. Takto to robte každý deň aspoň dva týždne, pričom každý deň odpárajte a prišite aspoň päť gombíkov na košeli a zaštopkajte aspoň tri ponožky. Nieže však zabudnete každý deň nakúpiť!

Svojej žene kúpte permanentku do divadla, futbal pre ňu predsa len nie je, a v prípade, že v niektorý deň nie je predstavenie, pošlite ju s priateľkou do kaviarne.

Zdá sa vám to všetko prehnané? A že sa to nedá zvládnuť? Prečo to teda všetko bežne žiadate od svojich žien, ktoré keď sa vám chcú posťažovať, odbijete: „Čo už je len na tom také ťažké?!“

Teraz si všetci muži povedia, že si už vedia predstaviť, aké to ženy majú náročné. Opäť je to len výhovorka, lebo pokiaľ to naozaj neskúsili, nič nemajú prežité, lenže iba v prežití je poznanie.

Preto vy, ženy, pokiaľ sa chcete skutočne oslobodiť a tým následne oslobodiť aj mužov, trvajte a nástojte na tom, aby muži tie dva týždne naozaj vykonávali všetky vaše práce. Vy za nich preberte ich práce – riešte, koho budete voliť v najbližších voľbách, nezabudnite natipovať, kto vyhrá zajtrajší futbalový zápas, ale nanoste i drevo, ak ho nosí váš muž, či narúbte triesky. Jednoducho vo všetkom si vymeňte domáce úlohy.

Takto navzájom spoznáte, že ten druhý to tiež nemá ľahké, že jeho práca je náročná a mnohokrát ťažšia, prípadne omnoho ľahšia, než ste si mysleli alebo ako to ten druhý prezentoval. Po týchto dvoch týždňoch si spolu sadnite, usmejte sa na seba a rozdeľte si prácu tak, aby ste toho druhého nezneužívali, ale zároveň tak, aby ste nepreťažovali sami seba.

Vo stvorení nejestvuje čisto ženská alebo čisto mužská práca, ale aktívna a pasívna činnosť. Je pravda, že vzhľadom na jemnejšie ženské telá nemôžete chcieť, aby žena rúbala drevo či nosila vodu zo studne, hoci sa tak doteraz na mnohých miestach deje. Aktívne a pasívne pôsobenie sa totiž prejavuje v inom.

Aktívne sa vo stvorení prejavuje hrubšími formami, pasívne jemnejšími. To nemá nič spoločné s prácou. Dnes mnohé práce, ktoré kedysi vykonávali muži, vykonávajú ženy, a naopak. A nie je v tom nič pokrivené. Na kráľovských hradoch boli záhradníci, ktorí sa starali o jemné kvety. Dnes to robia väčšinou ženy. V domácnostiach vždy varili väčšinou ženy, no napriek tomu sú za najlepších kuchárov považovaní muži, ktorí sú väčšinou šéfkuchári, a tiež to nie je nesprávne. Takto môžete ísť povolanie za povolaním a zistíte, že je to tak takmer všade.

Samozrejme, natrafíte pri tom na mnoho pokriveného a nesprávneho. To však nie sú len ženy v politike, lebo politika ako taká je úplne nesprávna, ale i ženy v domácnostiach, kde mnohokrát vykonávajú prácu, na ktorú sú určení sluhovia. Mužov vidíte v módnom priemysle, i keď móda je tiež úplne nesprávna, a ďalej ako učiteľov malých detí či ošetrovateľov chorých. To je práca žien, pretože sa tam vyžaduje ich jemnosť. To, samozrejme, neznamená, že muži nemajú pomáhať napríklad pri ošetrovaní tým, že prenášajú chorých, ale ich miesto nie je napríklad pri obväzovaní, lebo tam je potrebná nežná ruka ženy.

Nemá zmysel tu rozoberať všetky pokriveniny, lebo tie sú úplne všade. Ak ich však chcete u seba naozaj odhaliť a zmeniť, urobte prvý krok, vymeňte si úlohy, a potom sami uvidíte, čo všetko sa okolo vás zmení akoby samo.

Z knihy Pre ľudí