Unáhlené závery

Ľudia, čítate Slovo a myslíte si, že všetkému rozumiete. Tu zaznie k vám zdanlivo cudzí hlas a vy ho rýchlo odsuniete nabok, lebo sa nezhoduje s vašimi názormi. Neskúmate pritom, či toto nové obstojí pred Zákonom. Stačí, že sa vám zdá, že už máte všetko pravé poznanie.

Miesto toho, aby ste sa pýtali tých, ktorí vám tento pre vás cudzí hlas sprostredkúvajú, prečo a ako sa zachvieva to, čo smú sprostredkúvať, robíte unáhlené závery. A to len preto, že to nové je v niečom iné oproti tomu, čo ste si doposiaľ mysleli.

Ani omylom si nepripúšťate možnosť, že by ste sa vy sami mohli v tom mýliť. Zabúdate, že máte posudzovať vecne, a to len preto, lebo nikdy ste vecne skúmať schopní neboli.

Chcete sa vyhýbať argumentom, lebo vy argumenty nemáte. Zabúdate na to, že ten, kto má pravé poznanie, je ochotný podstúpiť akúkoľvek duchovnú skúšku. Tí však, ktorí toto poznanie nemajú, sa takejto skúšky boja, lebo vedia, že by neobstáli. Oháňajú sa preto takzvanými autoritami presne takisto, ako sa veriaci oháňajú biskupmi a pápežmi.

Zabudli ste však, ľudia, že pred Oltárom Pána ste sľubovali vernosť Slovu. Prehlasujete, že keby ste vy dostali takú úlohu ako tí, ktorých odsudzujete, nerobili by ste ju, aby ste neboli odsudzovaní. To je však zbabelosť a nepochopenie, čo služba v skutočnosti je.

Ten, kto je v službe, sa nepýta na názory ľudí, ale pozná iba jediné – Božiu Vôľu. Nezáleží mu na tom, či ho ostatní odsudzujú, zatracujú či kameňujú; služobník musí splniť, lebo to chce Boh!

Toto všetko je pritom iba pozemská služba. O tom, čo je stáť v službe Svätého Grálu sa teraz vôbec nehovorí. K tomu nedorástol ani jeden duch!

Musíte však poznať súvislosti, preto vám má byť odhalené, čo služba Svätého Grálu je. Môžu byť o tom podané iba približné obrazy, lebo plné pochopenie môžete mať až vtedy, keď v nej budete skutočne stáť.

Služba Svätého Grálu znamená, že vlastné chcenie sa stráca v jednom jedinom. V chcení nemať vlastné chcenie a poznať len plnenie Božej Vôle!

Čítali ste, že duchovné ako poddruh vzniká štiepením z bytostného. Preto o tom, že niekto stojí v službe Svätého Grálu, sa smie hovoriť iba vtedy, keď to duchovné sa natoľko priblíži k tomu bytostnému, že medzi nimi nezbadáte rozdiel. Potom títo služobníci obdržia perute ako symbol svojej služby.

Z knihy Pre ľudí