Plnenie želaní

Ako lúka plná pestrofarebných kvetov sú vaše želania. Je ich veľa, príliš veľa. Maličké kvietky a sem-tam i uschnuté bodľačie. Tá lúka nie je škaredá, ale⁠⁠ … nie je silná. Drobné kvietky ťažko odolajú búrkam a víchriciam. Ale stojí za to tieto kvetiny polievať, lebo je nádej, že zosilnejú.

Ako oporný stĺp sa čnie túžba po Výšinách. Prichádza záhradník, berie do ruky kanvu a polieva kvetiny živou vodou. Jeden kvietok začína rásť. Rastie a rastie stále silnejšie. Je to túžba slúžiť Bohu. Zatláča ostatné malé kvetiny do úzadia až zostáva sám, jediný.

Duch človeka prestal mať všetky možné i nemožné želania a zostalo mu len jedno jediné: „Už nikdy nemať iné chcenie ako to, že chcem slúžiť Bohu.“ Takýto človek sa vzdal vlastného „ja“. Nepozná viac nič iné, len skutočnú službu Bohu, ktorá sa nepozerá na to, či sa to niekomu páči alebo nie, ale iba na to, aká je Vôľa Božia. Všetky ostatné želania, ktoré kedy tento duch mal, pokiaľ boli čisté, sa splnili a dosiahli svoje zakončenie v tom novom, jedinom želaní.

Poďme na druhú lúku. I tu je mnoho drobných kvetín. Aj tu začína kvitnúť nový kvet túžby slúžiť Bohu. Človek sa však zľakol, že tento kvet prerastie ostatné a odstrihol ho nožnicami. Starostlivo pestuje všetky ostatné a na tento jeden jediný zabúda, lebo by mohol vyrásť, a to on nechce. Tie ostatné kvetiny nie sú škaredé a nie sú ani zlé, a napriek tomu⁠⁠ … tento človek nesplnil! Preto ani tie drobné kvietky nenájdu uplatnenie a skôr či neskôr sami od seba uschnú, lebo tu nie je kanva so živou vodou. I prichádza záhradník a chce nazbierať kvety, ale nemá aké. –

Zle si hospodáril so zverenou hrivnou, človek! Spamätaj sa, založ novú lúku a tam skús pestovať kvety. Stratené už nevrátiš, tak to zahoď a skús to nanovo. Sľuboval si, že budeš plniť vo všetkých premenách svojho bytia, tak to splň! Premena bytia nie je len tento život, ale i život na druhom brehu, tak splň i vtedy, keby tá cesta, ktorú si si doteraz pripravil, nebola príliš svetlá. Splnenie ti ju síce už nemôže odvrátiť, ale určite ti ju môže skrátiť, uľahčiť a osvetliť. Preto, nech si doteraz robil čokoľvek, tak to zmeň na plnenie svojho sľubu!

Z knihy Pre ľudí