Zodpovednosť za vykonanú prácu

Na tému zodpovednosti za vykonanú prácu už boli popísané tisíce slov. Je preto na počudovanie, že ešte stále nechápete, čo je zodpovednosť za vašu prácu.

Mýlite sa, ak si myslíte, že nemáte zodpovednosť vtedy, keď preberáte výsledky práce niekoho iného. Pravdaže, ten, kto prácu odovzdáva, nesie svoju vlastnú zodpovednosť za to, čo dáva. Pokiaľ však niekto iný preberá tieto výsledky a ďalej s nimi pracuje, preberá zodpovednosť na seba.

Predstavte si to ako v továrni, v ktorej sa vyrába zložitý prístroj. V jednej dielni pripravia jednu časť, v druhej druhú, a tak to pokračuje ďalej až do poslednej, kde sa prístroj skompletizuje.

Zákazníka, ktorý tento prístroj používa, však nemôže zaujímať, ktorá časť bola v ktorej dielni vyrobená, pretože pre neho je to prístroj ako celok, a preto v prípade poruchy ho bude aj ako celok reklamovať. Je to potom chyba nielen tej dielne, v ktorej sa chybná súčiastka vyrobila, ale aj chyba montážnej dielne, kde túto súčiastku bez kontroly prevzali a namontovali do prístroja.

Podobne je to aj v obchode, ktorý predáva cudzie výrobky. Zákazník reklamuje výrobok tam, kde ho kúpil. Pravdaže, obchod si reklamáciu uplatní u výrobcu, avšak voči zákazníkovi vystupuje ako ten, kto nesie záruku. Napokon, ak obchod urobí chybu a predá výrobok napríklad po záručnej dobe, výrobcu to nemôže zaujímať, lebo to bol obchod, ktorý porušil pravidlá.

Tieto príklady vám naznačili aspoň čiastočne, k akému dianiu dochádza, keď preberáte cudzie myšlienky či názory bez toho, že by ste ich podrobili vecnému skúmaniu. Nemáte azda kritizovať spôsob vyjadrovania, pretože ten je vlastný tomu-ktorému autorovi, ale máte povinnosť skúmať, či prednesené myšlienky sú alebo nie sú v súlade s Pravdou.

To však ešte stále nestačí na to, aby ste mohli správne posúdiť, či sú tie myšlienky verejne použiteľné alebo nie, pretože ešte musíte preskúmať súvislosti.

Opäť sa vrátime k továrni, kde sa vyrába zložitý prístroj. Pri reklamácii budú v továrni, pravdaže, hľadať príčinu poruchy, pretože majú záujem na tom, aby nevyrábali chybné výrobky. Často sa pritom ukáže, že chybná súčiastka bola vyrobená z materiálu, ktorý niesol v sebe skryté závady. Tento materiál však dodáva iná továreň. Opatrenie, ktoré k tomu nasleduje, je jednoduché, so zlým výrobcom sa prerušia styky a bude sa hľadať iný dodávateľ.

Presne rovnako sa správate, keď vás sklame určitá obchodná značka tovaru, prestanete ho kupovať, alebo ak vás sklame nejaký obchod, prestanete do neho chodiť. Pravdaže, ak medzitým zistíte, že sa podmienky zmenili, s kľudom sa k príslušnej obchodnej značke alebo do obchodu vrátite.

Nie inak je to aj pri preberaných myšlienkach iných autorov. Nemôžte odtrhnúť jednu myšlienku od druhej tváriac sa, že tá druhá nejestvuje, pokiaľ sa od nej sám autor nedištancoval. Je to totiž tak, že všetky vaše doterajšie činy, myšlienky a slová sú surovinami, ktoré dodávate do továrne, v ktorej sa vyrábajú vaše nové myšlienky, slová a skutky. A preto, pokiaľ boli v niektorých surovinách závady, objavia sa zákonite ako závady, i keď niekedy skryté, v nových výrobkoch.

Jedine vtedy sa vaše výrobky zmenia, keď sa budete dištancovať od toho, čo ste urobili zle, čím vylúčite nesprávne suroviny z novej výroby. Preto je mylné si myslieť, že môžete pracovať s kýmkoľvek bez toho, že by sa vás to dotklo. Musíte hľadať a skúmať všetky autorove diela, ktoré sú známe a od ktorých sa autor doteraz nedištancoval, aby ste mohli správne a vecne posúdiť to, čo chcete použiť pre svoju prácu.

Z knihy Pre ľudí