Pomalosť a zotrvačnosť

Hmotnosť je pomalá, lebo nie je sama osebe pohyblivá. Všetko v nej je len oživené bytostným a duchovným, ktorých pohyblivosť má za následok aj pohyb hmoty.

Pretože je hmotnosť taká ťažká a hutná, má aj druhú vlastnosť, zotrvačnosť. Bez zotrvačnosti by sa hmota nikdy nehýbala, lebo iba vďaka zotrvačnosti môžu bytostní alebo duchovia svojím jemným pôsobením udržať hmotný útvar v rýchlom pohybe. Sami poznáte mnoho príkladov na zotrvačnosť, keď napríklad jemným rozkývavaním dopredu a dozadu dokážete pohnúť aj ťažkú vec.

V tomto zmysle sa teraz musíte pozerať na všetky zasľúbené hrubohmotné diania. Nie je možné, aby niečo prišlo skokom, lebo hmotnosť a jej zotrvačnosť to nedovoľujú. I takzvané revolučné zmeny v prírode, ako sú napríklad rôzne prírodné katastrofy, sú výsledkom časovo veľmi dlhého pôsobenia, ktoré dlho nie je viditeľné.

Ako príklad si zoberte tlakový hrniec. Dlho ho musíte zohrievať, aby sa vplyvom tepla zvýšil vnútorný tlak. Ak tlak dosiahne určitú hranicu, môže uvoľniť poistku a vám sa zdá, že odrazu došlo k výbuchu pary. Takto to však nie je, lebo došlo iba k jej náhlemu uvoľneniu z miesta, pričom toto dianie sa pripravovalo veľmi dlhú dobu. Podobne pracujú napríklad sopky.

Takže i prírodné katastrofy sú veľmi dlho vopred pripravované. Bytostní zvyšujú tlak na takom mieste, kde môže dôjsť k náhlemu uvoľneniu „poistky“. Poistky sú rôzneho druhu, preto sa tento tlak prejaví ako zemetrasenie, výbuch sopky atď. Zotrvačnosť potom spôsobuje, že vlna sily, ktorá sa uvoľnila, zasiahne obrovské územie.

Vráťme sa však k vám, ľudia. Vaše konanie a aj vaše myslenie sa odohráva v hmotnosti, preto aj ono je pomalé a nesie so sebou veľkú zotrvačnosť. Viete predsa, že vaše myšlienky pôsobia iba v hrubohmotnosti a že vytvárajú iba hrubohmotné útvary, a teda aj ony sú pomalé.

Na druhej strane vytvárajú tlak, ktorý pôsobí spätne na vás, a stačí, ak sa nájde slabšie miesto, ktoré ako poistka povolí, čo má za následok výbuch. Tieto výbuchy potom prinášajú prevratné zmeny vo vašom hrubohmotnom okolí. Žiaľ, väčšinou sú to výbuchy zlých a nesprávnych myšlienok, z ktorých medzi tie najväčšie môžete zaradiť vojny.

Keď si však uvedomíte, aké účinky majú vojny, skúste si predstaviť, aké účinky by musel mať výbuch dobrých myšlienok. Musel by zmiesť v očistnom ohni všetko nesprávne a zlé.

A to je vaša úloha, ľudia. A preto udržujte krb svojich myšlienok čistý, tak založíte mier a budete šťastní!

Z knihy Pre ľudí