Pozemský čas

V prednáške „Prežívanie času“ vám bolo ukázané rozdielne prežívanie času v rôznych častiach stvorenia. Napriek tomu, že uvedené obrazy boli dosť jasné, ešte stále nemáte dosť jasnú predstavu o plynutí času čo len v hrubohmotnej časti stvorenia.

Je to preto, že v skutočnosti dokážete rozoznávať len pár rôznych rýchlostí, napríklad rýchlosť vašej chôdze v porovnaní so stále pomalou, no oproti vám veľmi rýchlou rýchlosťou okoloidúcich áut.

Rýchlosti blízke rýchlosti svetla si predstaviť vôbec neviete, a pritom to je len základná rýchlosť pre iné, vyššie časti stvorenia.

Doteraz sme preto častokrát označovali všetko hrubohmotné ako „pozemské“ a v tejto súvislosti sme hovorili aj o pozemskom čase. Tento obraz je síce správny z hľadiska posudzovania hrubohmotnosti ako celku, pokiaľ však chceme rozšíriť poznanie i o strednú a jemnú časť hrubohmotnosti, iba s týmto pojmom už nevystačíme.

Prísne vzaté, slovo „pozemský“ znamená vždy len jednu konkrétnu časť hrubohmotnosti, a to práve tú, kde sa v tej ktorej chvíli nachádzate. Nie je tým myslená len hrubá hrubohmotnosť, ale pre duchov na druhom brehu je pozemská tá hrubohmotnosť, kde sa práve oni nachádzajú.

V tomto smere musíte vidieť i všetky doterajšie zasľúbenia i zvestovania o „pozemskom“ dianí.

Pozemsky je súd definitívne skončený, teda definitívne skončil i v strednej časti hrubohmotnosti. V hrubej časti, kde sa momentálne nachádzate, to ešte nejaký čas potrvá.

To však neznamená, že by ste mali ešte vôbec nejaký čas na váhanie. Musíte si uvedomiť, že to, čo v skutočnosti riadi váš život na tejto Zemi, je vaše chcenie, ktoré sa prejavuje myšlienkami. Myšlienky však majú svoj domov v jemnej a v strednej časti hrubohmotnosti, teda tam, kde je súd skončený.

Táto časť bola Jazdcami z Výšin očistená od morových výparov nesprávnych myšlienok*, a tým sa súd definitívne skončil.

Následné dianie v hrubej hrubohmotnosti je oneskorené z dôvodu, že jedine tam myšlienky nie sú ihneď skutkami. To všetko by vám však malo byť už jasné z prednášky „Prežívanie času“.

Zem je jediná oblasť stvorenia, kde sa nedá vopred presne stanoviť koniec určitého diania, pretože ako v jedinom mieste stvorenia to nezávisí len od času, ale i od priestoru a navyše od toho, že je to jediné miesto, kde môžu byť súčasne rôznorodí duchovia.

Vaše prežívanie dokážete vnímať len ako prežívanie v priestore a čase a nedokážete si predstaviť ani len to, čo znamená byť naraz na dvoch miestach. Je to preto, že rozum dokáže naraz vedome myslieť len na jednu vec.

Keď prídete na druhý breh, stratíte toto obmedzenie, pretože duch človeka dokáže naraz cítiť obrovské množstvo citov, čím v podstate strácate prežívanie v priestore, pretože dokážete naraz cítiť veci na opačných koncoch stvorenia.

Následne, po návrate domov, prestávate prežívať i v čase, pretože dokážete naraz prežívať nielen svoju prítomnosť, ale aj minulosť.

Celé vaše bytie je v skutočnosti jeden jediný cit v nepreberných obmenách. Ten cit je cit Trojzákona, teda cit spravodlivej a čistej Lásky. To je to, čo vám bolo dané ako dar do vienka pri vašom stvorení a to je to, čo sa v pozemskom čase musíte naučiť skutočne cítiť.

____________________
* Prednáška: „Svet myšlienok“

Z knihy Pre ľudí