Reč obrazov II.

„Toto Slovo je vám dávané s tým vedomím, že ani najlepší z vás nepochopia čo len jednu desatinu z neho.“ Tieto slová sú vám známe, ale vôbec nepoznáte ich pravý význam. Myslíte si, že nedokážete pochopiť ani len jednu desatinu z hrubohmotnej formy Slova, a preto ho čítate dookola snažiac sa ho naučiť naspamäť. Myslíte si, že sa takto blížite k hranici jednej desatiny. I keby ste však celé Posolstvo Grálu poznali úplne naspamäť, nepochopili by ste viac ako jednu stotinu Slova!

Hrubohmotná forma Slova obsiahnutého v Posolstve Grálu, samozrejme, obsahuje viac. Je tam skryté úplne všetko poznanie, ktoré ste schopní pochopiť. Väčšina z neho je však medzi riadkami a najmä v skrytých súvislostiach.

Preto, aby ste konečne vedeli, čo je jedna desatina Slova, musíme ísť do Výšin. Viete, alebo lepšie povedané, domnievate sa, že viete, čo Slovo Je. Prečítajte si ešte raz jasavé vyznanie Jána v úvode jeho evanjelia: „Na počiatku bolo Slovo a to Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh.“

To je Slovo! Nič iné! Všetko to, čo označujete pojmom „Slovo“, je v skutočnosti len Jeho maličká časť. Pre stvorených sú dané tri slová – Láska, Spravodlivosť a Čistota. Štvrté slovo, ktoré je v Biblii označované ako „nevysloviteľné Meno Božie“, musí zostať pre vás navždy tajomstvom. Tie tri slová, ktoré sú pre vás dané, znamenajú však tak veľa, že ich nepochopíte ani počas celého svojho bytia vo večnosti.

Ako Slovo spoznávajú stvorení? Ukážme si to na príklade duchov a s nimi súvisiacich stvorených. Prvé slovo, ktoré duchovia spoznávajú, je Láska. Z tohto slova dokážu spoznať najviac jednu dvadsatinu Slova. Viac nie! Následne spoznávajú praduchovní slovo „Spravodlivosť“. Z neho dokážu spoznať jednu desatinu Slova. Viac nie! Ako posledné spoznávajú archanjeli slovo „Čistota“. Z neho dokážu spoznať jednu pätinu Slova. Viac nie! Iba tí, ktorí v neochvejnej vernosti dostali iskru bezbytostnosti, teda tvorovia, dokážu spoznať jednotu týchto troch slov ako Trojzákon.

Toto je celé tajomstvo poznávania Slova!

Z knihy Pre ľudí