Reč obrazov I.

Duchovné diela sú písané v obrazoch. To je príčina, prečo im nerozumiete, lebo všetko stŕhate do hrubohmotnosti. Ale iná možnosť písania nie je, pretože živé duchovné dianie sa dá opísať len obrazmi.

Slovo, ktoré vám bolo dané, je ako veľký obraz tvorený mozaikou jednotlivých malých obrázkov. Každé duchovné dianie je opísané mnohými, zdanlivo rôznymi slovami, ktoré sú však len jednotlivými časťami, obrázkami, ktoré musíte sami poskladať, aby ste videli obraz celý. Preto je nutné, aby ste sa konečne naučili túto reč chápať, lebo inak vaše poznanie nikdy nebude úplné.

Vráťme sa k Slovu. Celé Slovo je Láska, Spravodlivosť, Čistota, Dokonalosť. Tieto štyri slová sú obsiahnuté v slove Boh. Pretože toto je pre vás nepochopiteľné, musí sa každé z týchto slov opísať tisícorakým spôsobom, aby ste skladajúc kamienok ku kamienku následne vo veľmi zložitom obraze našli to prosté a jednoduché jedno jediné Slovo.

Keď toto objavíte, potom uvidíte celú nádhernú stavbu stvorenia do všetkých zákutí, a tak už nebude pred vami žiadneho tajomstva vo stvorení. Preto, aby ste dokázali nájsť jednotu týchto slov, sú vám niekedy ukazované zdanlivo rozporuplné obrazy. Preto zdanlivo, že raz je jedno a to isté dianie opísané, povedzme, z pohľadu Zákona Lásky a inokedy, povedzme, z pohľadu Zákona Spravodlivosti. Takto vznikajú dva obrazy, ktoré však v skutočnosti sú len jedným jediným opisom tej istej veci z rôznych uhlov pohľadu.

Preto, aby ste si mohli utvoriť akú-takú predstavu, uvedieme niekoľko príkladov.

Pozrime sa na štyri okrídlené zvieratá na stupňoch Božieho trónu. Pri slove „Pokora“ vám vyvstane pred očami Baran. Inde sa však dočítate, že pravá Pokora je vznešená a do stvorenia ju vyžaruje Orol! Pravá Pokora je však nielen vznešená, ale i hrdá, a preto by ju mal do stvorenia vysielať Lev! A pretože aj Býk je stvorený, i on vyžaruje do stvorenia Pokoru, ktorá sa zachvieva v Sile, čo znamená, že pravá Pokora neustupuje!

Ktoré teda z týchto štyroch zvierat vyžaruje do stvorenia Pokoru? Ani jedno jediné! Pokoru nemôže vyžarovať ani jeden zo stvorených, pretože nedokáže byť v skutočnosti pokorným. Pokora je totiž časťou Čistoty, nepochopiteľnej časti Božieho Slova. Pokora je obsiahnutá v Sile, z ktorej pochádzajú tí, ktorí sú Jednota.* Dokonca ani tie štyri zvieratá nemôžu vyžarovať Pokoru!

Štyri okrídlené zvieratá Pokoru prijímajú a na jej lúči potom vyžarujú Vznešenosť, Silu, Odvahu a Hrdosť.

Teraz vám musíme položiť otázku. Čo je Vznešenosť, Odvaha, Sila a Hrdosť? Zákon je Láska, Spravodlivosť, Čistota. Preto i medzi týmito pojmami musí byť jednota. To je to, čo ste mali v Slove hľadať, teda výsledný obraz mozaiky.

Hrdosť, ktorú vyžaruje Orol, Baran, Býk i Lev, sa zachvieva v Zákone Čistoty. Sila, ktorú vyžaruje Býk, sa zachvieva v Zákone Lásky. Odvaha, ktorú vyžaruje Baran a Lev, sa zachvieva v Zákone Spravodlivosti. Vznešenosť, ktorú vyžaruje Orol a Baran, sa zachvieva v Zákone Spravodlivosti.

V skutočnosti všetky štyri zvieratá vyžarujú Trojzákon, teda vyžarujú Vznešenosť, Silu, Odvahu a Hrdosť. Každé z nich však vyžaruje niektorú časť silnejšie podľa svojho uspôsobenia.

Teraz sa vám zdá, že toto všetko je domotané. Nie je to však tak. Javí sa vám to tak preto, lebo ešte neviete hľadať jednotu v Trojzákone. V skutočnosti, keby sme napísali, že všetko je vyžarovanie Zákona Lásky či Zákona Spravodlivosti alebo Zákona Čistoty, bola by to pravda. Preto musíme na tomto mieste uviesť príklad pre túto jednotu.

Viete, že Láska sa vo stvorení prejavuje Zákonom príťažlivosti rovnorodého, Spravodlivosť Zákonom zvratného pôsobenia a Čistota Zákonom tiaže. V skutočnosti sú to len rôzne prejavy jedného jediného Zákona, Zákona pohybu, ktorý je obrazom Trojjedinosti.

Zoberme si ako jednoduchý príklad známe: „Čo zaseješ, to zožneš!“ Niekomu sa pritom objaví obraz Zákona príťažlivosti rovnorodého, inému Zákona zvratného pôsobenia a nakoniec niekomu ďalšiemu pôsobenie Zákona tiaže.

Každý z nich má pravdu, pretože v skutočnosti je to Zákon jediný, a je teda obsiahnutý v každom dianí. Toto by ste chápali vtedy, keby ste pochopili Posolstvo Grálu, ktoré vám bolo dané, teda keby ste pochopili aspoň jednu dvadsatinu zo Slova! Ani najlepší z vás to však nedokážu, nie to ešte, aby uvažovali o jednej desatine!
____________________
* Prednáška: „Trojzákon do stvorenia“

Z knihy Pre ľudí