Domovik

Som Domovik. Domovik je moje meno tak, ako máte vy, ľudia, svoje priezvisko. Je v ňom zapísaný môj druh i moja práca – som správcom ľudských domácností. Som u teba už dlho, tvoje deti ma videli skôr než ty. A tiež počuli to, čo som im hovoril.

Volám sa Šika a tvoj syn so mnou chodil na prechádzky ešte kým ste bývali v inom meste. Keď ste sa presťahovali, prišiel som do vášho nového domova s vami. Mojou úlohou je chrániť dom alebo byt pred škodcami ako sú myši alebo hmyz. Nie, nemysli si, že keď som tu ja, že do vášho domu nevletí ani jediná mucha. To nie. Môžem pustiť malé množstvo škodcov napríklad pred zimou, ale nikdy ich nemá byť toľko, aby vám spôsobovali škodu. Na jar ich vyháňam von, aby si tam zaobstarávali potravu.

Strážim váš oheň, aby sa nerozšíril a aby vám nezhorelo obydlie. Upozorňujem vás na to, čo treba opraviť, aby vám poruchou nevznikla škoda. Pretože máte doma psa, učím ho strážiť a mačku chytať myši. Starám sa aj o vašu hydinu – plaším lesné zvieratá ako sú kuny a tchory a tiež aby nešli na nebezpečné miesta. Chránim aj vaše príbytky od iných votrelcov, aby nenarušovali vaše súkromie a váš spánok, ktorý potrebujú vaše telá.

Nie každá domácnosť má svojho Domovika. Pomáhame iba tam, kde je medzi obyvateľmi domácnosti skutočná láska, lebo vyžarovanie vašej vzájomnej lásky nám dáva energiu. Vďaka nej sa naše telá zo žiarenia neopotrebovávajú tak rýchlo a bývame s vami zvyčajne celý váš život. Staráme sa aj o domácnosť, kde žije len jeden človek – ak je ten človek svetlý. Z domov a bytov, kde sú hádky, zlosť a nenávisť odchádzame a nechávame ich napospas zubu času. Takéto domy a byty rýchlejšie chátrajú a nemá zmysel ich opravovať a zachraňovať, nech by mali hocijakú historickú hodnotu. V ich múroch je zapísané zlo, ktoré sa uvoľní iba rozborením stien až na kameň.

Vo vašich bytoch nie sme sami. Pomáhajú nám Pateráci a bytosti, ktoré zostali vo vašich rozprávkach – podpražné hady, ktoré strážili šťastie domu. Líšime sa nielen tvarom, ale aj bežnou veľkosťou. Hoci sú naše telá pružné a môžu sa podľa potreby predlžovať alebo rozširovať, túto vlastnosť používame iba málokedy. Podľa vašich meradiel sme my, Domovici, bežne vysokí asi 60 cm.