Silné a slabé stránky

Každý člověk – bez ohledu na to, jak čistý nebo zralý – má své silné i své slabé stránky. Slabé stránky nelze nemít, jelikož jako tvorové jste ztělesněním určitého druhu, a nikdy v sobě nemůžete obsáhnout dokonalost. Byla vám svěřena hřivna předurčující vás k určitému druhu působení, v němž můžete dosáhnout pravého mistrovství, nicméně nikdy nesmíte zapomínat ani na opačnou stránku mince.

Abychom si to vysvětlili na nějakém konkrétním příkladu, řekněme, že máte dar hlubokého vcítění a pochopení pro slabosti druhých. To vás předurčuje k láskyplnému pomáhání bližním, kteří se vám budou pravděpodobně rádi svěřovat, jelikož jim dokážete nabídnout měkkou náruč a vlídné prostředí, v němž se nemusí obávat odsouzení, příkrých výtek atd. Na druhou stranu pro vás bude mnohem náročnější být někým, kdo bude pevnou rukou vládnout kolektivu vzpurných lidí, kteří potřebují poznat především přísnost. Vlastně to pro vás bude v pravé podstatě druhu působení nemožné, ačkoliv samozřejmě můžete do určité míry i na této pozici někoho dočasně zaskočit.

Stejně to platí i naopak. Jste-li někým, kdo je určen k boji v přední linii, kdo musí dynamickým a ohnivým způsobem prorážet cestu a bojovat s nepřáteli Světla, potom budete náchylnější k tomu, že budete například jednat méně citlivě a snáze zraníte některé jemnější duše něčím, co byste vy ani nevnímali, jelikož na sobě máte zbroj právě z tohoto důvodu – aby vás nebolel každý necitlivý dotyk, s nímž se v boji nevyhnutelně setkáte.

Podobně je tomu i ve všech ostatních oblastech. Lidé, jejichž úkolem je veřejně vystupovat, vyučovat, vysvětlovat apod., musí být hovornější, jelikož předávají slovem. Nicméně zároveň jsou více ohrožení tím, že nebudou vědět, kdy je lepší mlčet. A takovýchto příkladů by se dalo uvést nekonečné množství.

Samozřejmě to neznamená, že byste se neměli snažit s příslušnou slabou stránkou nějak pracovat. Ba právě naopak musíte dbát na správné vyvážení a snažit se jednat i velmi citlivě, ačkoliv jste bojovníci, i průrazně a pevně, ačkoliv jste laskavá náruč otevřená všem. Musíte zvládat oba přístupy, i když pochopitelně bude vaše zlatá střední cesta jiná než zlatá střední cesta vašeho bližního, který má jiné dary než vy.

Pokud svou slabou stránku zanedbáte, snadno tím ohrozíte i svou silnou stránku. Někdo, kdo má rád řád a pořádek, se snadno stane pedantem, když nebude vědět, kdy přestat. Někdo hovornější se stane žvanilem; někdo chápavý a promíjející se stane změkčilým; bojovník se stane někým drsným, kdo bude rozbíjet všechno a všude; člověk mající za úkol dbát na pohyb a pečlivě vyciťovat, zda lidé v jeho okolí kráčejí dostatečným tempem vpřed, začne druhé posuzovat a odsuzovat atd.

Na tomto místě je vhodné připomenout, že manželské páry (nebo vůbec jakékoliv dvojice spolupracující v nějaké oblasti) by se měly právě takovýmto způsobem doplňovat, aby silné stránky jednoho vykryly slabé stránky druhého a naopak. Nicméně ani správně se doplňující manželé – tedy dva lidé – nedokážou pokrýt všechno a i jako dvojice budou mít silné i slabé stránky.

Proto nesmíte zapomínat, že vždy máte působit v kruhu. Jedině v kruhu se totiž mohou sejít všechny druhy, barvy, tóny… nezáleží na tom, jak to pojmenujete. Nedílnou součástí pravé pokory je i uvědomění si, že sami nemůžete obsáhnout všechno a že vaše působení přinese užitek pouze tehdy, když stejný prostor k působení jako vy dostanou i lidé zastupující jiné druhy. Každý zde má své místo. Jste jako květiny na louce – květiny pestrých barev, které jsou všechny potřeba.

Nelze všechno vyřešit způsobem, který je vlastní vám. Je-li vaše barva například zelená, neuděláte dobře, když se budete plést do situací, které musí vyřešit někdo červený, ani když budete někomu modrému vysvětlovat, že vy byste situaci řešili jinak. Pouze v nejživějším působení rozdílných barev dochází k vzájemné výměně a podpoře. Budete-li uznávat pouze svá řešení nebo řešení lidí vašeho druhu, ochudíte se o možnost výměny s ostatními, následkem čehož vám začnou chybět síly, zaseknete se na své cestě a vaše působení se stane strnulým.

Umění pravé spolupráce spočívá v respektu k druhým a jejich druhu a v uvědomění si, kdy je potřeba využít silné stránky své a kdy silné stránky ostatních. Nemyslete si, že ostatní nepotřebujete – se zlou se potážete, budete-li se prosazovat více, než vám přísluší!