Čas na změnu

Každá svěřená hřivna, nebo chcete-li každý svěřený dar, zavazuje tvora k tomu, aby tento dar využil. Tato skutečnost je pevně zakotvená v zákonech stvoření a zcela přirozeně uvádí do chodu samočinně působící dění, jehož následkům je každý tvor podroben. Je přesně dáno, jak má tvor daný dar využít a jakého výsledku má dosáhnout, když napne všechny své síly v poctivé snaze o splnění. Pokud dar nevyužije nebo jej v liknavosti využije pouze zčásti, vlákna pomoci zakrní, zčernají a změní se na těžké útvary viny, které dřívějšího nositele daru stáhnou hluboko dolů. Je to přirozený děj, jemuž se nelze vyhnout a který působí neúplatně a neodchylně bez ohledu na to, co se lidé můžou myslet.

Obrovským a lidmi stále nepochopeným darem je i to, že se smějí setkat se Slovem, které na hrubohmotnou Zemi osobně přinesl Pán. Je to jeden z největších darů vůbec a každý, komu se Pánovo slovo dostalo do rukou, je vázán tím, že takto poskytnutou milost musí využít ke svému vzestupu. Jak málo z vás si ovšem udělalo správnou představu o tom, co po vás bude požadováno jako splnění za to, že smíte mít v rukou Poselství Grálu! Většina se nad tím ani nezamyslela, natož aby si s plnou vážností začala ujasňovat, jaké povinnosti jí z toho plynou.

Velmi se mýlíte, když si snažíte namlouvat, že na svou přeměnu máte celé roky, desetiletí, ba i mnohé životy. Ano, důkladná přeměna, která odhodí všechno staré a vybuduje vše, co bylo zameškáno, bude skutečně trvat tisíciletí vyplněná mnohými životy – to je pravda –, ale nesprávnou představu máte o tom, co je po vás požadováno teď a tady v tomto životě. Spoustu postojů musíte zcela změnit a v mnohých věcech dozrát a nemáte na to snad desítky let, nýbrž musíte řešit jednu věc za druhou tak, jak k vám budou přiváděny, protože tak si to žádá zákon. Dostává se vám ohromné podpory ze Světla, která je ještě větší, pokud jste se nechali zpečetit nebo jste byli dokonce povoláni. Jestliže však tuto podporu naplno nevyužijete, vzniklé útvary vin budou tak obrovské, že vás nenávratně stáhnou do hlubin rozkladu. Nepomůžou vám potom žádné protesty ani žádné výmluvy, že toho více nešlo zvládnout nebo že jste si neuvědomovali vážnost situace – v zákonech je pro vás pevně stanovena odměna či trest přesně odpovídající vašemu skutečnému chtění. Samočinné dění ve stvoření se neptá na váš názor, ale řídí se skutečností zcela neodvisle od toho, co si o tom myslíte.

Pevně jste sevřeni rozumem a za city vydáváte něco, co jsou v lepším případě pocity a v horším případě výplody vašich ješitných přání. Stále nechápete, do jaké hloubky se musíte změnit – teď a tady v nejbližších dnech, měsících a letech. I když se vám následující obraz bude možná jevit jako poněkud směšný, zkuste si představit terč například pro lukostřelbu. Je na něm vnitřní kruh označený číslem 10 a kolem něj soustředné prstence označené zevnitř směrem ven čísly 9, 8 atd. až k úplně okrajovému prstenci s číslem 1. Vnitřní kruh je vaše duchovní jádro a prstence představují vaše duševní obaly až po vnější prstenec hrubé hrubohmotnosti. Čím blíže se prstenec nachází ke středu, tím je prožhavenější a důležitější. To, co se odehrává v prstenci číslo 9, je pro váš vývoj mnohem podstatnější než to, co se odehrává v prstenci číslo 1.

Uveďme si jednoduchý příklad, který bude zajisté snadno pochopitelný. Dejme tomu, že se z krásného vnitřního popudu rozhodnete někomu pomoci s přípravou oběda. Pokud nejste ve vaření zběhlí, může se stát, že například špatně nakrájíte brambory nebo použijete špatné koření. Váš hrubohmotný čin – tedy prstenec 1 – nebude tedy zrovna podařený, nicméně vše bude prozářeno krásným úsilím a ochotou pomáhat, které mají svůj původ v niterní pohnutce vaší duše – tedy ve vnitřních prstencích 9, 8 atd. A naopak se může stát, že někomu připravíte po hrubohmotné stránce dokonalý oběd, ale bude-li vaše niterní pohnutka sobecká, váš čin bude protkán temnými vlákny.

Toto je vám určitě jasné, ale vy přesto – ve velký i malých věcech – nezkoumáte své skutečné nitro, tedy v tomto obraze použité vnitřní prstence, a spokojíte se se změnami provedenými pouze v hrubohmotnosti. Jenomže právě tam uvnitř leží příčiny vašeho odklonu od Světla a vašeho neplnění. Tam uvnitř je uložena vaše sobeckost a vaše touha prosazovat si vlastní přání namísto pokorného ptaní se na Boží vůli. Och, jak pošetilí jste, když si myslíte, že budete moci uniknout následkům svých činů. Marně se budete snažit své skutečné nitro zakrývat krásným hrubohmotným oděvem, uhlazeným chováním či rádoby ušlechtilou činností – souzeni budete podle toho, co se odehrává uvnitř vás.

Samozřejmě, neznamená to, že byste snad měli vnější obaly a tedy i hrubou hrubohmotnost zanedbávat, ale krása vnějších vrstev, která není prozářena souladnou krásou vnitřních vrstev, je mrtvá a jako taková nemá vůbec žádnou cenu.

Tam v nitru se tedy musíte změnit, tam musí povstat všechno nové, a vůbec na to nemáte tolik času, kolik byste si mysleli. Pro mnohé z vás je už dokonce pozdě. Ano, pro spoustu čtenářů Poselství Grálu, zpečetěných i povolaných je již pozdě – nesplnili to, co po nich bylo ze Světla chtěno, a propadli se do hlubin. Paradoxní je, že si mnohých z nich považujete jako obzvláště „zasloužilých“ – vždyť Poselství Grálu čtou už desítky let –, a oni přitom již dávno nemají kříž na čele, jelikož jim byl smazán! Nemyslete si, netýká se to jenom těch, které poznáte na první pohled například podle toho, že se projevují agresivně, mají svou jedinou pravdu a každého jenom uráží – těch je menšina. Mnohem více je těch, kteří se navenek chovají mírně, stále se účastní pobožností, věnují se nějakému ušlechtilému koníčku, ale ve skutečnosti se za celé ty roky čtení Poselství Grálu nezměnili. V nitru jim divoce rozbujela vlastní přání a ušlechtilou touhu, kterou pocítili kdysi na začátku, tato přání už dávno zahubila.

Pro ty ovšem toto volání není určeno. Je určeno pro ty z vás, kteří ještě stále mají naději, ale svou liknavostí tuto naději ohrožují. Probuďte se! Vynaložte všechny své síly na poznání balvanů, které musíte odhodit ze svého nitra. Čas je zde!