Kuriatko

Najkrajší čas, keď boli deti malé, bol pre nich pobyt na dedine. Voľnosť, nespútanosť a sloboda, ktorú tam zažívali, sa odrazila na ich bezstarostnom a šťastnom výraze. Zvieratá boli silný magnet pre všetky štyri z nich, ale najbližšie k nim mala dcéra. Starí rodičia im vychádzali v ústrety a kvôli deťom chovali psa, sliepky, na krátky čas aj zajace. Nebála sa chodiť so psom na pole, za tmy byť s ním vonku, schovávať sa s ním v búde. Otec vysádzal ovocné stromy a drobné ovocie. Mali tam všetko to, čo im mesto so svojimi obmedzeniami nemohlo poskytnúť.
Raz sme prišli na dedinu začiatkom jari. Bolo ešte chladno. Vtedy na jari bolo pekné to, že z každého dvora sa ozýval nejaký zvuk mláďat a ich rodičov. Za sliepkou kráčali roztomilé kurčatá, za húskou húsatá, bolo vidieť kačiatka.
Ako má tomu všetkému odolať dieťa z mesta? – To sa nedá.
Nestihli sme sa zložiť, práve sme docestovali z mesta, keď zbadala u susedov kuriatka.
„Môžem ísť ku kuriatkam?“ opýtala sa.
„Počkaj, opýtame sa domácich.
„Poď Mika,“ znela ich odpoveď.
Dcéru sme potom nejaký čas nevideli. Medzi nami a susedovcami nebol plot, dalo sa voľne prejsť. My, dospelí sme vyšli na poschodie, vybaliť veci z kufrov. Auto sme vtedy nemali, cestovanie bolo únavné, lebo išiel len jediný spoj, robotnícky, a cestovať ním dalo riadne zabrať. Bolo treba zvládnuť tlačenicu, uchrániť decko, nájsť nejaké miesto, ak voľné vôbec zvýšilo. Cesta bola zdĺhavá, autobus často stál. Nestihli sme ani vyprázdniť kufre, keď začujem hlas dcéry.
„Mami, poď sem, chcem ti niečo ukázať.“
„Čo chceš?,“ vykukujem z okna. Vidím, ako dcéra drží v ruke kuriatko.
„Poď dole,“ trvala na svojom.
Zišla som dole.
„Hrala so sa s týmto kuriatkom a ono teraz spinká. Ale už nechcem, aby spinkalo. Zobuď ho.“ Pozerám sa na telíčko bytosti. Nedýcha.
Toto kuriatko už nezobudíš,“ odpovedám-
„Prečo?“
„Lebo zaspinkalo nastálo. Jeho telíčko je veľmi jemné, nemôžeš ho stláčať. Len jemne hladkať.“
„Ja som ho netlačila, len som sa s ním chcela hrať.“
„Tak som sa mu radovala,“ zosmutnieva. Uvidela som pár detských zarazených očí.
Aj takú podobu má radosť.