Vlastné prežitie

Ľudia, čudní ste, lebo neustále sa zapodievate prežitím iných. Nechávate si rozprávať, ako to bolo napríklad za socializmu, keď sa Slovo šírilo tajne. Nechávate si rozprávať, ako to bolo, keď iní šli na Horu, a nechávate si rozprávať, čo iní videli a počuli. To všetko je však prežitie iných, ktoré vám vôbec nepomôže.

Niežeby takéto rozhovory boli bez ceny, práve naopak, majú veľkú cenu. Lenže nemajú zaberať väčšinu vášho času, ale majú byť iba sem-tam a, samozrejme, musíte nielen počúvať, ale aj sami dávať svoje vlastné prežitia. Potom sa nimi vzájomne obohacujete a máte z toho obojstranný úžitok.

To, čo vám však najviac chýba, je každodenné prežívanie Slova. Prežívanie v tom najširšom i najužšom meradle, teda chýba vám každodenné čítanie.

Hneď sa zdvihol povyk hlasov. Veď vy si predsa každý deň prečítate jednu či dve stránky z Posolstva Grálu. To však nie je to čítanie Slova, aké má byť, ale je to iba učenie sa naspamäť bez prežitia.

Každodenné čítanie znamená prežívanie, teda v každej situácii musíte vedieť, ako sa máte správne správať, aby to bolo v súlade so Slovom, a máte vedieť správne posúdiť každú situáciu podľa Slova. K tomu, samozrejme, potrebujete čítať i hrubohmotné slová, na to vám predsa boli dané. Ale nesmiete ich čítať kŕčovite, bez života, iba s pocitom spokojnosti za splnenú povinnosť.

Nebolo vám nadarmo dané také veľké množstvo literatúry ako sú Zaviate doby, ale aj rôzne iné spisy, ktoré môžete takisto čítať každý deň. Všetko to čítanie má však viesť k jednému bodu – pri každom slove, či pri každej vete má vo vás povstať živá spomienka, ako keď skutočne prežijete „Bolo raz…!“

Ak nepovstane, znamená to, že Slovo ešte nežijete alebo že váš duch je mŕtvy, teda že nemá nič skutočne prežité. A to sú tie tisíce citových spomienok, ktoré boli spomínané v prednáške „Míľniky“, ktoré musíte mať, aby ste vedeli, čo je plnenie Božej Vôle. A až na každé slovo budete mať aspoň jedno takéto prežitie, potom ste pochopili tú magickú jednu desatinu Slova.

Sami však dobre viete, že ani najlepším z najlepších sa to nepodarí. A preto sa snažte mať takéto prežitie aspoň na každú vetu alebo odsek. Sami si spočítajte, aká časť Slova to je. Až to spoznáte, potom budete vedieť, čo je služba.

Služba Svätému Grálu vyžaduje oveľa viac. I k tej sa smiete priblížiť, lenže to musíte žiť úplne inak. Sľúbili ste to však, keď ste sľubovali slúžiť verne vo všetkých premenách svojho bytia, a preto by to pre vás nemalo už byť neznáme.

Z knihy Pre ľudí