Za branami (2 – 10. část)

Prudký pohyb. Pak uslyšel drnčivý zvuk. To asi nůž projel slámou a zabodl se do dřeva. Tadeáš ani nevěděl jak, ale podařilo se mu bleskurychle skulit z lůžka na zem. Snažil se kopnout stojícího do noh, jenže v té tmě a s polozalepenýma očima na něj moc neviděl.

Útočník se okamžitě vzpamatoval z neúspěšného pokusu a sehnul se k ležícímu rytíři. Znovu bodl. Tentokrát již zasáhl cíl. Tadeáš cítil, že mu nůž pronikl do nohy, ale zatím nevnímal žádnou bolest. Natáhl ruce a zachytil muže. Podařilo se mu ho svrhnout na sebe. Za prudkého oddychování se oba přetahovali o nůž. Muž byl slabší než Tadeáš, ale to, že byl nahoře, mu poskytovalo značnou výhodu. Rytíř schytal několik ran do obličeje, ale útočník se nemohl pořádně napřáhnout, a tak nebyly moc prudké.

Konečně se Tadeášovi podařilo vysmeknout ze sevření. Loktem praštil muže do boku tak, že mu vypadl nůž. Tadeáš po něm sáhl. Vtom dostal další ránu do nosu, nyní už pořádnou. Svalil se na záda a nastavil ruku s nožem. Nepřítel si toho v prudkém pohybu nevšiml.

Rytíř cítil, jak na něj muž sice dolehl, ale jak jeho svaly povolují. Ozvalo se ještě zachroptění a pak tělo ochablo.

Tadeáš se zpod něj vysoukal. Levá noha ho začínala bolet a cítil, jak mu z rány vytéká krev. I ruce měl od krve, ta však byla útočníkova. Tadeáš tělo otočil a pohlédl do tváře mrtvého. Byl to onen malý muž, který ho neustále pozoroval tím svým pohledem. Tak přeci jen z té tiché nenávisti něco vykvetlo. Jaké štěstí, že se k tomuto činu nerozhodl někdo statnější. Ten by jistě zužitkoval výhodu překvapení.

Tadeášovi nebylo dobře, krvácel. Musel sehnat pomoc. Držel si ruku na ráně a vyšel ven. Dobelhal se ke statku, jen rudá stopa za ním ve sněhu zůstávala. Zabušil na vrata. Ještě jednou, důrazněji. Pak už se o vrata opřel celým tělem.

Kdo je?“ zaslechl dřevem tlumený Václavův hlas.

Tadeáš… Pomoc…“ vypravil ze sebe namáhavě rytíř.

Jak se dveře otevřely, skulil se do náruče překvapeného hospodáře.

Pokračování za týden.

Tištěnou verzi románu „Za branami“ si můžete objednat v našem elektronickém obchodě.

Martin Kunetka, Za branami