Knihy a iné

Pre všetkých záujemcov vydávame filmy, knihy v tlačenej aj v elektronickej forme, ktoré si môžete objednať v našom E-obchode.

Podľa zákona môže každý autor (pôvodný autor, autor prekladu, zostaviteľ, …) vydávať, rozmnožovať a rozširovať  na vlastné náklady svoje diela (knihy, obrazy, filmy, …). Upozornenie: Prevádzkovatelia stránok Pre ľudí nie sú vydavatelia ponúkaných diel – tieto vydávajú a distribuujú ich autori samostatne a na vlastné náklady. Hoci sa snažíme o zabezpečenie čo najlepšieho riešenia, môže sa v určitých situáciách stať, že objednávka bude tvorená viacerými zásielkami z rôznych miest, a preto bude účtovaná cena, poštovné a balné za každú zásielku osobitne.

A pretože viacero autorov na stránkach Pre ľudí ponúka na predaj hlavne knihy, z viacerých strán sme už dostali otázky typu „Ako sa robí kniha?“ V tomto článku sa pokúsime dať odpovede z nášho uhlu pohľadu.

Hneď na prvom mieste musíme uviesť, že všetky diela, ktoré na stránkach Pre ľudí ponúkame, neboli a nie sú určené na predaj za účelom zisku. Pozemská legislatíva sa však na to takto nepozerá a preto musia autori z ich predaja odvádzať daň z príjmu a iné odvody, ktoré, pravdaže, musia započítať do ceny diela.

Hlavne pri vydávaní kníh je však skrytých aj veľa ďalších činností a nákladov, ktoré nie je na prvý pohľad vidieť. Samozrejme, každý autor si tieto práce môže dať urobiť u profesionálnych firiem, čo je však finančne náročné. Preto si tieto práce robíme, pokiaľ je to možné, sami, prípadne nám pri tom pomáhajú dobrovoľníci.

Medzi tieto práce patrí napr. preklad, jazykové korektúry, ilustrácie, typografická príprava textu, grafická úprava a sadzba, grafický návrh obálky, … Každá práca, a to bez ohľadu na to, kto prácu vykonal, si však vyžaduje primerané, aspoň symbolické vyrovnanie (napr. pre prekladateľa jeden kus výtlačku preloženej knihy, pre korektora jeden kus výtlačku za zníženú cenu a pod.).

Niektoré práce spojené s vydaním knihy niekedy môžeme, vďaka príspevkom prispievateľov na stránky Pre ľudí, hradiť z týchto zdrojov, takže výsledná cena sa nemusí zvyšovať. Ide hlavne o grafické práce, sadzbu, náklady na medzinárodné telefonické hovory s tlačiarňou, dopravu kníh medzi Českom a Slovenskom a pod.

Pred dokončením sadzby musíme požiadať príslušný úrad (na Slovensku je to Slovenská národná knižnica) o pridelenie ISBN. ISBN sa vloží do tiráže, na obálku, potom sa dokončí sadzba a podklady sa pošlú vypálené na CD do tlačiarne. Vlastná tlač trvá podľa možností tlačiarne dva až tri týždne, koncom roku aj dlhšie. Po vytlačení kníh sa musí, najlepšie pri ich preberaní v tlačiarni, skontrolovať, či nezasiahol „tlačiarenský škriatok“ a ak áno, tak sa musí tlač reklamovať a zopakovať.

Keď sú knihy v poriadku, musíme na svoje náklady odoslať povinné výtlačky do príslušných knižníc a inštitúcií. Z tohto dôvodu niektoré knihy vydávame viacjazyčne. Samostatná tlač by znásobila počet povinných výtlačkov – pre každý jazyk by sa museli poslať osobitne – čo by mohlo neúmerne zvýšiť cenu.

Pretože zaplatenie tlače leží na našich pleciach, netlačíme knihy „na sklad“, ale zvyčajne objednáme iba tri-štyri kusy naviac. Navyše, hlavne pri drahších tituloch, musíme niekedy požiadať o platbu vopred. V prípade záujmu však nie je problém kedykoľvek objednať dotlač. Pri dotlači odpadávajú všetky práce spojené s prípravou tlače, pretože podklady drží tlačiareň v archíve – stačí jeden telefonát a knihy sú o 2-3 týždne k dispozícii.