Krátký příběh „Poslední orel“

Plul krajinou. Byla zelená, žlutá, místy světle hnědá, se skvrnami a stuhami modrých vod. Vznášel se pomalu, klidně, jeho majestátná křídla objímala tento svět.
Uvnitř sebe byl však neklidný. Vrátil se po zimě zase tam, kde vždy hnízdil. Přelétl celý kraj. Letěl a plul vysoko i nízko. Zalétl dál, jinam. Změnil i kontinent. Pro sílu jeho křídel, to nebyla až tak vysilující námaha. Potravy zhlédl vcelku dost, ale nikoho svého druhu. Natož družku, orlici, kterou mu velel pud i cit, v tuto danou dobu vyhledat. Nikoho, komu by jako král vzduchu, mohl svěřit své velké a ušlechtilé srdce.
V tu chvíli ho to napadlo. Plul klidně a z jeho srdce, srdce věrného zvířete, které se z lásky k zemi vždy vrací zpět, vytryskla prosba. Prosba vzhůru.
„Ó Věčný, pomoz mi najít družku!“
Již dříve, ve chvílích největší úzkosti, týkající se povětšinou nedostatku potravy, použil tuto pomoc. Tehdy vždy zabrala a šeptavé hlásky mu ukázaly tu správnou potravu, většinou z řek.
Plně této pomoci důvěřoval. Byla všemocná!
Tiše plul pln víry a očekávání. Tu náhle uslyšel mocný, ale jako by smutný hlas. „Jsi sám svého druhu. Jsi poslední. Obletíš-li tuto zem napříč, nikoho nenalezneš“.
„Jak to?“, byla otázka orla, jehož zvířecí královská moudrost, plně důvěřovala v pomoc.
A tu přišla odpověď: „Na zemi jsem dal část své moci k užívání lidem a takto jejich vůle rozhodla. Co jsem dal, nemohu vzít zpět a ani měnit. Na to jsou mé zákony příliš dokonalé. Jsi sám svého druhu. Tak rozhodli a ani já to nedokáži, nechci a nemůžu změnit.“

Orel plul dál klidně, i nadále věřil ve všemohoucnost nebes, byť slova „sám“ a „poslední“, mu dávala zakusit velmi zvláštní pocit.

Bude žít ještě mnoho let. Nebude se mstít, ani se nerostříští o skálu, nic takového duše zvířete nezná a ani ji to nenapadne. Jen kapka hořkosti z nenaplnění, přibude po jeho smrti, do duše všech orlů v nebi, kam přicházejí a odkud se vraceli.
Snad bude jiná zem, snad bude jiné příště.
Orel plul klidně a majestátně, ale u jeho oka se zaleskla slza.
Poslední svého druhu.