Učitel zvířat

Jsem bytostný, který učí zvířata. Samozřejmě, všichni bytostní dokáží se zvířaty komunikovat a zvířata je mohou vidět, ale přesto jsme zde ještě my, kteří se učením zvířat zvláště zabýváme.

Já učím psy. Netrávím však všechen čas s jedním psem, ale navštěvuji jich několik. Malá štěňátka učím, jak brát věci do tlamičky, jak si chytit velkou kost tlapkami, aby ji mohli ohryzávat, a tak podobně. Větší psy, kteří se už o sebe musí postarat sami, učím například to, jak si značkovat cestu a jak trefit po vlastní stopě nebo jak najít jídlo. Pokud pes žije u lidí, učím ho také, jak hlídat. Jakmile povyroste, ukazuji mu přicházející nebo procházející lidi a nabádám ho, aby byl obzvláště ostražitý, když se blíží někdo vnitřně nečistý. Vy sami už pak můžete poznat, jestli pes štěká radostně, když vidí někoho známého, neutrálně, když jen ohlašuje, že se někdo blíží, nebo právě velmi pozorně a ostražitě. Pes vidí i myšlenky, které kolem sebe dotyčný šíří, a proto může reagovat ostřeji i na někoho, koho zná nebo kdo je vaším přítelem.

A pak samozřejmě učím psy i činnosti, které odpovídají jejich plemenu. Třeba pastevečtí psi se musí naučit vnímat ovce a dokázat je usměrnit. Musí vědět, že nesmí ovce vystrašit, a také se musí naučit poslouchat pána, aby věděl, co je po něm chtěno.

Spoustu škod jste však v tomto nadělali, když jste mnohá plemena přešlechtili a zvířatům ztížili jejich vývoj. Mluvím hlavně o všech těch okrasných plemenech, která jen stěží snesou označení „pes“. Jejich pánečci v nich podporují všechny neduhy, jako je lenost, nedostatek ostražitosti a tak podobně. Máme s nimi velké množství práce a musíme na ně být velmi přísní. Přesto uspějeme jen zčásti a tyto zvířecí duše si s sebou odnášejí něco nesprávného, čeho se bude potřeba zbavit.

Do spousty domácností navíc, stejně jako ostatní bytostní, nemůžeme přijít, protože by nás zraňovala vyzařování tamních lidí nebo zařízení domácnosti. Psi, kteří v takovýchto domácnostech žijí, to mají těžké – nemůžeme je učit, i když by to potřebovali. Potom se nudí a ze svého života si neodnesou tolik, kolik by měli.

Na druhou stranu děláte některé věci i dobře. Příkladem může být výcvik slepeckého nebo záchranářského psa, při němž také spolupracujeme. S takovými psy trávíme spoustu času – například když je na procházce se svým nevidomým pánem, jsme s ním pořád. Většinu ostatních psů však navštěvujeme jen tehdy, když je chceme něco naučit. Cvičit se v tom a zabavit se ve zbylém čase, to už musí sami. Anebo jim pomohou bytostní, kteří jsou právě okolo.

Podobně jako u psů to funguje i u ostatních zvířat. I ve volné přírodě zvířata učíme, jak si najít potravu, a naopak, jak se chránit před lovcem. Ale jen je to učíme, zvládnout to musí sama. Kdybychom nějak zařídili, aby se všechny antilopy ubránily lvům, lvi by vyhynuli a antilopy by neměly přirozeného nepřítele. Pak by pochopitelně zlenivěly a přestaly se vyvíjet tak, jak mají.

Není to navíc přece žádná tragédie, když lev uloví antilopu. Pro divoká zvířata je to přirozená součást života, ze které jim zůstane ponaučení. Nezůstane v nich totiž strach, ale plachost.

I vy smíte chovat některá zvířata, která vám poslouží jako potrava. Ani taková smrt není pro zvíře nepřirozenou, a tudíž nechtěnou. Důležité však je, abyste ke zvířeti cítili lásku po dobu jeho života a abyste porážku udělali co nejrychleji a nejšetrněji. Vždy si nás zavolejte na pomoc – my dokážeme zvíře uklidnit, aby se zbytečně nestresovalo, což by ublížilo jak mu, tak například masu, které z něho budete mít. Navíc dokážeme zvíře od tohoto zážitku osvobodit, takže si nebude „pamatovat“ nůž, ale jen krásný život, který mělo předtím.

Když však budete při zabíjení ke zvířeti hrubí nebo dokonce krutí, nebudeme moci kolem něho vytvořit ochranný obal a zvíře si s sebou odnese strach.

Myslete tedy na zvířata, s nimiž přicházíte do kontaktu, a vytvořte jim takové podmínky, které přispějí k jejich vývoji. To neznamená, že byste nekrmili psa, aby si musel najít potravu sám – starejte se o něj a on vám dá na oplátku svou lásku a bude vás chránit i před tím, co vy nevidíte. Ale neberte mu to, co si musí uchovat: ostražitost a pohyb.