Umelecká inšpirácia

Otázka: Prostřednictvím svých přátel jsem se dostal k románu Kastelánka jeho veličenstva. Právě jsem ho dočetl. Zajímalo by mě, do jaké míry odpovídá proběhlé skutečnosti a do jaké míry je smyšlenou uměleckou tvorbou autorky.
Na stránkách MEA2000, konkrétně na stránce autorky, se lze dočíst:
„Keď som opisovala udalosti za vlády Karola IV., videla som obrazy.“
Prosím autorku o přiblížení, jak román vznikal – jaké obrazy byly její inspirací? Děkuji za odpověď.

Odpoveď: Napísať historické romány bola úloha, ktorú som s radosťou prijala. Obrazy vo všetkých románoch sú pravdivé. Prichádzali cez cit a formovali sa do obrazov dejov. Ťažké udalosti bolo treba najprv „rozchodiť“, lebo sa týkali ducha.
Bolo nutné napísať pravdu o tom peknom i nepeknom dianí a to preto, aby sa neglorifikovali osobnosti, ktoré mali svoje ľudské chyby. Ďalej bolo treba ukázať, ako sa hľadali východiská, aby sa dobré veci dokázali presadiť v praxi a aj ako vzor pre to, čo je nutné zaviesť do bežného života teraz. Ako súkromný život podriadiť službe, ku ktorej sme povolaní. Pripomenúť si pomáhajúcu lásku, lebo na ňu sme v návale pokušenia zabudli. Hovoriť o tom, že história sa falšovala a falšuje na obraz toho, kto má moc. A že nie všetko, čo navonok pokladáme za správne a slušné, je také aj vo svojej podstate.
A to najdôležitejšie – z akých drobných krokov sa skladá veľká doba a hospodársky rozmach malej, predtým zaostalej krajiny.

Vzhľadom na to, že obrazy prichádzali cez cit, hrubohmotná forma niektorých dejov mohla byť odlišná. Napríklad obraz hrubohmotnej smrti sa môže od duchovného odlišovať rovnako, ako sa uskutočnený dej odlišuje od podstaty jeho zámeru, t. j. ako sa v hrubohmotnosti odlišujú skutky od slov a od citových pohnútok.
Čiže napr. obraz vraždy neznamená, že niekto musel byť zavraždený hrubohmotne – mohlo ísť napr. o duchovnú vraždu. Preto sa netreba na žiadne knihy písané podobným štýlom (ide napr. aj o série kníh „Zaviate doby sa prebúdzajú“) pozerať ako na knihy, ktoré opisujú presné hrubohmotné skutočnosti.