Slobodná vôľa, šťastie, sloboda

Predstavte si človeka s kameňom v ruke. Človek kameň hodí. To bola jeho slobodná vôľa. Kameň letí a niečo rozbije. To je dôsledok jeho slobodnej vôle. A človek dostane za to trest. To je to, čo sa mu vráti.
Predstavte si človeka s myšlienkou. Človek myšlienku vyšle. To bola jeho slobodná vôľa. Myšlienka niekoho osloví. Oslovený ju príjme, bude sa podľa nej správať. To je dôsledok jeho slobodnej vôle. A človeku sa vráti to, čo myšlienkou vyslal.
– – –
Človek je sám tvorcom svojho šťastia. Čo seje, to žne. Ak dobro, tak dobro. Ak búrku, tak búrku. V tom sa prejavuje zákon stvorenia. Má slobodnú vôľu. Aj iní majú slobodnú vôľu. Ak chce, aby rešpektovali jeho slobodnú vôľu, musí rešpektovať slobodnú vôľu iných. A s touto slobodnou vôľou je spojená zodpovednosť. Musí prijať následky za každý čin, slovo, myšlienku. To je zákon, zákon stvorenia.
– – –
Pravá sloboda je v tom, že človek pozná zákony stvorenia. A nielen, že ich pozná, ale ich aj rešpektuje a z vlastnej slobodnej vôle sa im podriaďujeme. Potom koná iba v súlade s týmito zákonmi. A celé stvorenie ho podporuje. To je pravé šťastie a sloboda.